Ghats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Ghat.
Ghats vid Pushkarsjön i staden Pushkar.

Ghats (sanskrit för "pass, trappsteg"), namn på de båda kantberg, som omsluter sydindiska högplatån Deccan och vilka i söder förenas genom Nilgiribergen. Den västra kedjan, Västra Ghats, som går utefter Arabiska sjöns kust, från Taptis dal i norr, och som även kallas Sayadhribergen är i medeltal 1 200 m och når i toppen Kudare-mukha 1 894 m (vid Mangaluru) samt öster om Mahé 2 030 m. Till Bombay går de på något avstånd från kusten, sydligare alldeles tätt utefter den och består av flera parallella kedjor, som till trakten av Goa utgörs av basalt, sydligare av gnejs. Passövergångarna är från väster branta och besvärliga samt ligger 500- 800 m ö.h..

Östra Ghats går omkr 100 km från kusten och sönderfaller i flera olika delar: Koromandelghats, Nallamala-, Elgonda- och Pala-nathabergen; den högsta toppen är Dewodi Munda (1 645 m), men medelhöjden är endast 450 m och Östra Ghats är knappast annat än Deccanplatåns östra sluttning.

En annan benämning gäller de ghats, trappsteg, som leder ner till floden Ganges i staden Varanasi (även kallad Benares), en av världens äldsta städer som fortfarande är i bruk. De breda, monumentala stentrapporna som kantar floden har bekostats av olika maharadjor som markerat sin insats genom namngivning av särskilda ghats. Trapporna har både ett socialt och ett religiöst användningsområde. Här träffas man, badar, doppar sig rituellt och får visa mäns välsignelse, alltmedan folkliv, djurliv, försäljning och båtturer pågår. En särskild upplevelse utgör den magiska stämningen när solen stiger upp ur Ganges tidigt på morgonen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Ghats, 27 januari 1908.