Ghost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Ghost (olika betydelser).
Ghost
GenreDrama
Thriller
RegissörJerry Zucker
ProducentSteven-Charles Jaffe
Bruce Joel Rubin
Howard W. Koch
Lisa Weinstein
Lauren Ray
ManusBruce Joel Rubin
SkådespelarePatrick Swayze
Demi Moore
Whoopi Goldberg
Tony Goldwyn
OriginalmusikMaurice Jarre
FotografAdam Greenberg
KlippningWalter Murch
DistributionParamount Pictures
Premiär13 juli 1990
Speltid121 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$21 miljoner
Intäkter$505 702 588
IMDb SFDb

Ghost är en amerikansk dramathriller från 1990 i regi av Jerry Zucker. I huvudrollerna ses Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg, Tony Goldwyn och Rick Aviles. Filmen hade Sverigepremiär den 12 oktober 1990.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sam (Patrick Swayze) och Molly (Demi Moore) levde ett lyckligt liv tillsammans tills de en dag blir utsatta för ett rån då de går genom en mörk gränd. Sam avlider av skadorna men väljer att inte gå in i det ljus som visar sig för honom. Kvar blir han på jorden som ett spöke, osynligt för alla levande. Hans kärlek till Molly lever kvar stark och det är på grund av att han inte kan släppa taget om henne som han är kvar. Sam får snart reda på att omständigheterna kring hans död inte är vad de först verkade vara, utan var istället ett mord planerat av en man som stod både honom och Molly nära. Sam måste nu på något sätt varna Molly och berätta för henne vad som har hänt men kan inte nå henne i den form han befinner sig i. Till sin hjälp tar han då ett medium, Oda Mae Brown (Whoopi Goldberg) och tillsammans med henne ska han ställa allt till rätta.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Ghost blev en enastående klassiker och tjänade över 500 miljoner dollar. Filmen belönades med två Oscars: en till Whoopi Goldberg för bästa kvinnliga biroll och en till Bruce Joel Rubin för bästa originalmanus.

"Unchained Melody", framförd av The Righteous Brothers, spelades i bakgrunden under den kända romansscenen mellan Swayze och Moore.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]