Giuseppe Arcimboldo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Självporträtt.

Giuseppe Arcimboldo, född ca 1527 i Milano, död 11 juli 1593 i Milano, var en italiensk konstnär. Han tillhörde en oäkta sidogren av en adlig familj.[1]

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

Giuseppe Arcimboldo är mest känd för sina porträtt som återger de fyra årstiderna som mänskliga gestalter med objekt som hör till de olika årstiderna.[2] Arcimboldo var även verksam som arkitekt, ingenjör, designer och konstnär. Arcimboldo var en renässansmänniska som lika gärna ägnade sig åt skulptur, vetenskap eller arkitektur och åt att formge kläder som åt måleri. År 1562 blev han hovporträttör till den tysk-romerske kejsaren Maximilian II och senare även till hans son Rudolf II.

Idag vet man inte så mycket om Giuseppe Arcimboldos ungdom och om hans konstnärliga bakgrund, men man kan se kopplingar till Leonardoskolan som varade fram till 1530, framförallt Arcimboldos karikatyrartade målningssätt. Hans kompositioner av bekanta föremål har fängslat bland andra surrealisterna. Salvador Dalí har troligtvis fått mycket av sin inspiration från Arcimboldo, då han beundrade honom mycket.[3]

Hans bildserie av årstider är väldigt uppfinningsrikt kombinerar olika objekt för att få fram en porträtt. Våren framställs med blommor, sommaren av ax och grönsaker, hösten av frukter och vinter i form av ett träd. Denna svit av årstiderna har han framställt mer än en gång. Sommar och Vinter återfinns på Kunsthistorisches Museum i Wien. Giuseppe Arcimboldo har även gjort serien de fyra elementen, eld, vatten, jord och luft. Eld och Vatten återfinns på Kunsthistorisches Museum i Wien.

Under trettioåriga krigets slutskede togs flera av konstverken som krigsbyte av svenskarna i Prag. Dessa finns på Skoklosters slott, bland annat Vertumnus, porträttet av Rudolf II och Bibliotekarien samt med verk på Nationalmuseum[4].

Bildgalleri, verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alfons, Sven (1980). Giuseppe Arcimboldo. Allhems Förlag. sid. 23 
  2. ^ Alfons, Sven (1980). Giuseppe Arcimboldo. Allhems Förlag. sid. 33, 46 
  3. ^ Porzio, Francesco (1980). Arcimboldo. Bokförlaget Forum AB. sid. 98. ISBN 91-37-07524-1 
  4. ^ Nationalmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]