Glen or Glenda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glen or Glenda
(Glen or Glenda)
Glen or Glenda
Genre Drama
Regissör Ed Wood
Producent George Weiss
Manus Ed Wood
Skådespelare Ed Wood
Dolores Fuller
Bela Lugosi
Lyle Talbot
Originalmusik William Lava
Produktionsbolag Screen Classics
Premiär 1953
Speltid 65 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb
Glen or Glenda

Glen or Glenda är en amerikansk film från 1953 i regi av Ed Wood och George Weiss. I rollerna ses bland annat Ed Wood själv i huvudrollen, Dolores Fuller och Bela Lugosi.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

1952 väckte Christine Jorgensen stor uppmärksamhet genom att ha genomgått ett könsbyte. Den amerikanske filmproducenten George Weiss ville därför att det skulle göras en film om detta. Ed Wood var själv delvis transvestit och övertalade därför George Weiss om att få göra den här filmen eftersom han menade att han borde veta bättre än många andra filmregissörer eftersom han själv ibland klär sig i kvinnokläder. George Weiss lät sig övertalas men Ed Wood gjorde istället en film som handlade just om transvestiter istället för om Christine Jorgensen. Ed Wood själv spelar huvudrollen men den mest kända skådespelaren som finns med i filmen är Bela Lugosi.

I likhet med många andra av Ed Woods filmer, såsom Plan 9 from Outer Space, brukar Glen or Glenda betraktas som en utpräglad kalkonfilm. Den amerikanske filmkännaren Leonard Maltin menar att filmen mycket väl kan vara den sämsta film som någonsin gjorts.[1]

Roller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Maltin, L, Leonard Maltin's 2008 Movie Guide, Signet, 2007, ISBN 978-0-451-22186-5, s. 525

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]