Glendalough

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kyrkan med tornet i bakgrunden.

Glendalough är en liten by ute på landet vid ruinerna av ett kloster i WicklowIrland. Glendalough blev stiftat under 500-talet av St. Kevin, en präst som bodde i området. Området blev ödelagt av brittiska styrkor under 1398.

Man vet inte mycket om vem St. Kevin ursprungligen var och det finns många legender om honom. Ganska säkert är dock att när han först kom till Glendalough levde han som eremit i grottan som nu kallas St. Kevin's Bed vid Upper Lake. Senare sökte andra människor upp honom för att få andlig undervisning och kyrkor och kapell samt flera bostadskvarter började byggas. Detta blev under senare tid en av de viktigaste religiösa universiteten på Irland.

Namnet kommer ifrån iriskan Gleann Dá Locha som betyder dalen med två sjöar. Klostret ligger vid de två sjöarna Upper Lake och Lower Lake och är en av de mest populära turistattraktionerna i Wicklow. De omkringliggande bergen utgör Wicklow Mountains National Park som har många omtyckta vandringsleder.

Vid området finns ett 33 meter högt runt torn samt St. Kevin's Cross, ett keltiskt högkors. Det runda tornet byggdes på den tiden då Irland blev invaderat av vikingar (innan 1066) för att beskydda de religiösa relikerna, böcker och nattvardskärlen som användes i klostret.

I Glendalough finns ett hotell med restaurang, ett vandrarhem och ett besökscentrum med utställningar om dalens historia och möjligheter till guidade rundvandringar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]