Glutenfri öl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Glutenfri öl är öl tillverkad på ingredienser som inte innehåller glykoprotein (gluten). Människor som lider av glutenintolerans (celiaki och dermatitis herpetiformis) kan få allergiska reaktioner på vissa proteiner i ingredienser som vanligtvis används vid ölbryggning, såsom korn och vete. Proteinet hordein i korn och gliadinet i vete är typer av gluten som framkallar allergiska reaktioner. Glutenfri öl är en del av den glutenfria kosten.

Gluten och glutenintolerans[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Glutenintolerans

Gluten finns i många vanliga sädesslag såsom korn och vete. Även i små mängder kan dessa ämnen skapa starka allergiska reaktioner hos de som lider av celiaki. Nästan alla öl innehåller nivåer av gluten som inte tåls av de intoleranta och trots detta finns det få bryggerier som tar hänsyn till detta.

Glutenfri standard[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Glutenfri kost

Runt världen skiljer sig begreppet "glutenfri". I Storbritannien kan till exempel en öl med mindre än 20 delar per miljon gluten (20ppm) klassas som glutenfri, medan den i Australien inte får innehålla någon del gluten. Detta är precis samma princip som används i bröd.

Glutenfri öl-festival[redigera | redigera wikitext]

Den första internationella glutenfria ölfestivalen[1] hölls i februari 2006 i Chesterfield, Storbritannien som en del av CAMRA.[2] Med nya bryggerier som öppnar hela tiden, framför allt i Storbritannien och USA, finns det en världsomfattande rörelse som försöker återskapa det "normala livet".[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Smagalski, Carolyn (2006). "Gluten Free Beer - Tasting Panel Gives Thumbs Up" Carolyn Smagalski, Bella Online
  2. ^ Smagalski, Carolyn (2006). "CAMRA & The First International Gluten Free Beer Festival". Carolyn Smagalski, Bella Online.
  3. ^ La France, Robert (2006). "First-Ever Gluten-Free Beer Festival Quenches Celiacs' Thirst". Robert La France, Glutenfreeda.com.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]