Ori (Stargate SG-1)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ori är i science fiction-TV-serien Stargate SG-1 en slags "upphöjda" varelser som befinn sig utanför sina kroppsliga begränsningar. Ori behövde sina människors tillbedjan för behålla sina krafter.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Oris var fysiskt sett identiska med människor men besitter stora mentala krafter, såsom helande. För några miljoner år sen blev Ori uppstigna. Ori hade även ATA-genen.

Oris språk[redigera | redigera wikitext]

Ori och De Gamla har samma språk, och deras språk är praktiskt taget en latinsk dialekt.

Oris historia[redigera | redigera wikitext]

För miljontals år sedan lämnade Ori sina kroppar och blev uppstigna. De försökte utplåna de sista Alteranerna. De skapade människor som skulle tillbe dem. I TV-serien Stargate SG-1 sände Ori en armé av Ori-troende ut på en intergalaktiskt korståg till Vintergatan. Ori ville påtvinga befolkningen i Vintergatan till sin religiösa fanatism.

År 2007 gjorde Ori Vala Mal Doran med barn, och barnet skulle leda Oris armé till Vintergatan. Ori levde på tre planeter i hemgalaxen. Deras hemvärld är planeten Celestis, där de tillsammans med De Gamla ursprungligen kom ifrån.

Under tionde säsongen av Stargate SG-1 sände SG-1-gruppen Merlins "Anti-Ori-Vapen" igenom "Supergaten" och utplånar Ori, med undantag att några överlevde.

Prior[redigera | redigera wikitext]

Prior är artificiellt utvecklad människor som är skapade av Ori som blev Origins präster. Prior har avancerad förmågor. När Ori lärde sig om människorna i Vintergatan sände de Prior till vintergatan som missionärer för att predika den nya tron. En Prior ger oftast en värld några dagar på sig för lyda den nya tron. Om en värld inte följer Origin utplånar Prior hela befolkningen med sin stav. Prior är bleka i ansiktet och har några tecken i ansiktet. Oris korstågarmé består av människor som är manipulerat genom Oris tron. Armén använder Ori tron som en kraftkälla. Många människor i vår galax har tvingats att accptera Origin för inte att bli utplånade. Ori lovar sina tillbed att få bli uppstigna när de dör. Kraften som Ori besitter på är deras resultat av den avancerad teknologi som gör dem till övernaturliga för de människor som dyrkar dem.

De gamla i Vintergatan, är även upphöjda precis som Ori. De Gamla intar en neutral hållning i kriget mellan Vintergatans befolkning – t.o.m. att de själva är hotade av Ori – och bara några av De gamla försöker hjälpa Stargate Command.

Oris teknologi[redigera | redigera wikitext]

Oris teknologi är mycket väldigt lik De Gamlas. Oris rymdskepp får sin kraft ifrån Prior. Med hjälp av Priors fysikologi kan de styra skeppen med hjälp av en kontrollstol precis som De Gamla använder.

Märk väl att Oris stavvapen och Goa'ulds stavvapen är mycket lika i konstruktion såväl som eldkraft. Detta beror på att Goa'uld har stulit nästan all De Gamlas teknologi som de har kommit över. Ori och De Gamla har samma ursprung. Ori försökte utplåna Alteranerna (De Gamla) och lyckades nästan med det för cirka 50 miljoner år sedan. Ori lyckades nästan utrota De Gamla igen för 10 000 år sedan med hjälp av Ori-pesten. Ori var den mera religiösa sidan av Alteranerna.

Kända Ori:

Lista över Ori-teknologi[redigera | redigera wikitext]

  • Kontrollstolen
  • Ori-stavvapnet
  • Supergaten
  • Oris moderskepp
  • Ori-pesten
  • Ringtransporten
  • Ori-bedövningsvapnet.