Chrome OS

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Google Chrome OS)
Hoppa till: navigering, sök
Chrome OS
Företag / utvecklare Google
Källkod Öppen källkod
Kärntyp monolitisk

Chrome OS är ett Linuxbaserat gratis mini-pc-operativsystem optimerat för webbanvändning från amerikanska företaget Google.

Den 19 november 2009 släppte Chrome OS källkod som Chromium OS-projektet. Som med andra open source-projekt, kan utvecklare modifiera koden från Chromium OS och bygga sina egna versioner, medan Chrome OS endast stöds av Google och dess partners och endast körs på hårdvara för ändamålet. Till skillnad från Chromium OS uppdateras Chrome OS automatiskt till den senaste versionen.

Chrome OS bygger på öppen källkod, den egna webbläsaren Chrome och på ett nytt grafiskt gränssnitt som gör det oberoende av X11, KDE och Gnome. Det ska enligt planerna finnas i produkter under första halvan av 2011[1].

Chrome OS kan köras både på datorer som bygger på x86-processorer, som är dagens standard i persondatorer, men också på datorer som använder ARM-processorer, som är standard i smartphones och har börjat användas i mini-pc.

Operativsystemet startas på några få sekunder.

I projektet medverkar datortillverkarna Acer, Asus, Hewlett-Packard, Lenovo och Toshiba, ARM-processortillverkarna Freescale, Qualcomm och Texas Instruments, samt Adobe.[2] Google hoppas också att få hjälp med utvecklingen av frivilliga programmerare.

Cr-48 prototyphårdvara[redigera | redigera wikitext]

Cr-48 prototyp med Google Chrome OS

Google meddelade under en presskonferens den 7 december 2010 att man låtit tillverka ungefär 60 000 små netbookliknande datorer. Ett fåtal av dessa gavs ut till användare som anmält intresse att delta i ett pilotprogram. Datorerna är endast avsedda som en testplattform och kommer inte att säljas till allmänheten. Hårdvaran består av en Intel Atom som körs i 1,66 GHz, 2 GiB RAM och en 16 GB SSD hårddisk[3]. Enheten har stöd för trådlöst nätverk (802.11a, b, g och n) samt 3G, och enheten åtföljs av ett förbetalt abonnemang hos Verizon som tillåter 100 MiB dataöverföring per månad i två år.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.e24.se/business/it-och-telekom/google-tar-fajten-med-microsoft_2486115.e24
  2. ^ http://chrome.blogspot.com/2009/07/google-chrome-os-faq.html
  3. ^ ”Google Cr-48 specs”. http://gdgt.com/google/cr-48/specs/. Läst 9 februari 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]