Blogger

Från Wikipedia
Blogger
Blogger.svg
Översikt
TypPubliceringsverktyg för bloggar
Språk41 olika
ÄgareGoogle Inc.
Historia
Grundad23 augusti 1999
Skapad avPyra Labs
StatusOnline
Statistik
KommersiellJa
Övrigt
RegistreringKrävs för att administrera bloggen
Länk
URLwww.blogger.com

Blogger är en webbplats som använder ett publiceringsverktyg för att publicera sina användares bloggarInternet. Bloggar som publiceras på Blogger läggs under domännamnet blogspot.com.

Blogger startades den 23 augusti 1999 av Pyra Labs. I februari 2003 köptes Pyra Labs av Google Inc, och sedan dess har Blogger integrerats med Googles övriga tjänster, exempelvis är användandet av tjänsten kopplat till ett Google-konto som även kan användas på Gmail eller Youtube. Det är helt fritt att använda Blogger och man kan skapa 100 bloggar på samma Blogger-konto. Det visas ingen reklam på bloggarna såvida man inte själv väljer att visa Google-annonser, vilket man får betalt för genom Googles annonssystem AdSense.

Blogger finns för närvarande tillgängligt på 41 olika språk, inklusive svenska.

Funktioner[redigera | redigera wikitext]

Publicering[redigera | redigera wikitext]

Blogginläggen skrivs i en textruta med skrivläge för både enkel text och för HTML-kod. Det finns en funktion för uppladdning av bilder och videoklipp som man sedan kan bifoga i inlägget. De bilder och video-filmer man laddar upp, sparas på Bloggers server. Det är även möjligt att märka varje inlägg med så kallade etiketter (taggar) för att sedan kunna visa alla inlägg med en viss etikett på samma sida. Det går att använda totalt 2000 olika etiketter i en blogg och 20 olika för varje inlägg.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

Till varje inlägg kan man välja om man vill att läsarna ska kunna kommentera det eller inte. Läsarens kommentar hamnar då på inläggets separata sida under kommentarsformuläret. Till varje läsares kommentar visas även en avatar (en liten visningsbild) vid sidan av texten.

Blogglayout och mallar[redigera | redigera wikitext]

Det är möjligt att anpassa designen på bloggen med hjälp av mallar. Antingen kan man välja en av de 16 mallarna som redan finns tillgängliga eller så kan man skapa en på egen hand; dock krävs det då att man har en viss kunskap av HTML och CSS. Mallen är i XML-format och kan antingen redigeras direkt på webbplatsen eller laddas hem och redigeras i en texteditor. Även standardmallarna går att redigera på ett enklare sätt direkt på webbplatsen där man kan välja teckensnitt, textfärg, bakgrundsfärg m.m.

Sidelement[redigera | redigera wikitext]

Blogger har även en funktion för så kallade sidelement (widgets), dvs. små funktioner som läggs till i sidospalten bredvid bloggtexten. Dessa kan exempelvis vara en "om mig"-ruta med en liten bild på användaren och en kort beskrivning av bloggen, en sökruta för att söka i bloggen med, ett bloggarkiv med navigering över tidigare inlägg, ett taggmoln med de taggar (etiketter) man använt till sina inlägg, etc. Det går att flytta runt sidelementen så att de hamnar i den ordning man vill ha dem; "om mig"-rutan brukar exempelvis ligga ovanför bloggarkivet.

Bloggskribenter[redigera | redigera wikitext]

Under Bloggers inställningar kan man lägga till flera skribenter till bloggen, så att flera personer kan publicera inlägg i samma blogg. Samtliga skribenter måste dock ha ett Google-konto. Det går att lägga till max 100 skribenter till en blogg.

RSS-flöden[redigera | redigera wikitext]

Blogger genererar automatiskt RSS-flöden till varje blogg som publiceras. Det finns två olika flöden att prenumerera på; blogginlägg (RSS och Atom) och inläggskommentarer (RSS och Atom).

Blockeringar i länder[redigera | redigera wikitext]

Blogger har blockerats under vissa perioder i följande länder:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Blogger (service), 12 februari 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]