Gråfotad flugsvamp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gråfotad flugsvamp
LC [1]
A.excelsa.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
StamBasidiesvampar
Basidiomycota
KlassAgaricomycetes
OrdningAgaricales
FamiljAmanitaceae
SläkteFlugsvampar
Amanita
ArtGråfotad flugsvamp
A. spissa
Vetenskapligt namn
§ Amanita spissa
Auktor(Fr.) P. Kumm. 1871[2]

Den mykologiska karaktären hos gråfotad flugsvamp:

Gills icon.png
hymenium:
skivor

Convex cap icon.svg
hatt:
välvd

Free gills icon.png
skivtyp:
fria

Edible toxicity icon.png
ätlighet:
ätligRing stipe icon.png
fot:
ring

Tan spore print icon.png
sporavtryck:
vit

Mycorrhizal ecology icon.png
ekologi:
mykorrhiza

Gråfotad flugsvamp (Amanita spissa alternativt Amanita excelsa var. spissa, i äldre litteratur Amanita excelsa) är en art i familjen Amanitaceae och släktet flugsvampar. Svampen växer på marken i löv- och barrskog och parker i Europa och Nordamerika. Svampen är ätlig, men då den kan förväxlas med andra Amanita-arter avråds ovana plockare från den. Arten har en nära släkting, A. excelsa var. excelsa, med tunnare fot och utan särpräglad doft.

Utseende och ekologi[redigera | redigera wikitext]

Fruktkropparna hos gråfotad flugsvamp kommer från försommar till höst. Svampen blir oftast 6–15 cm hög med en fotdiameter på 2–3 cm och en hattdiameter på 7–15 cm.

Foten är vit till ljusgrå och rovlikt uppsvälld nertill. Ringen är hängande, fårad och vit till grå i färgen. Hatten är oftast mörkt gråbrun och har grova gråvita hyllerester. Hattformen är välvd till utbredd och hattkanten saknar räfflor. Skivorna sitter tätt och är breda och vita. Sporerna är brett ovala, mäter cirka 9–10 gånger 8–9 mikrometer, är vita och amyloida (färgas blå av jodlösning). Köttet färgas lila om det utsätts för svavelsyra.

Svampen har en doft som påminner om rättika eller rädisa (Raphanus sp.). Detta gör även den giftiga förväxlingsarten mörkringad flugsvamp (A. porphyria), som dock har en något mörkare ring och starkare doft. Ofta blir den mörkringade flugsvampen lite mindre till växten och har en grålila till porfyrbrun färg på hattskinnet med grålila hyllerester. Den än giftigare förväxlingsarten panterflugsvamp (A. pantherina) har ekerliknande fåror i hattkanten och en smalare fotbas. Till skillnad mot rodnande flugsvamp (A. rubescens) rodnar inte köttet om svampen snittas.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Danish Red Data Book - Amanita excelsa (Fr.: Fr.) Bertill.” (på engelska). 2 november 2007. Arkiverad från originalet den 4 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160304132233/http://thor.dmu.dk/1_Om_DMU/2_Tvaer-funk/3_fdc_bio/projekter/redlist/data_en.asp?ID=4534&gruppeID=90. Läst 14 februari 2010. 
  2. ^ ”Mushroom Observer: Name: Amanita spissa (Fr.) P. Kumm”. 18 juni 2007. http://mushroomobserver.org/name/show_name/1435. Läst 14 februari 2010.