Grönsta prästgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grönsta prästgård
Prästgård
Grönsta prästgård, tidigare kyrkoherdeboställe för Lidingö församling, i mars 2009.
Grönsta prästgård, tidigare kyrkoherdeboställe för Lidingö församling, i mars 2009.
Land Sverige Sverige
Stift Stockholm
Religion Kristendom
Uppförd 1910
Grönsta prästgård i augusti 2019.


Grönsta prästgård på norra Lidingö vid Grönsta gärde mot Askrikefjärden var tidigare prästboställe för Lidingö församlings kyrkoherde[1]. Idag hyr Lidingö församling ut huset till en privatperson med viss serveringsverksamhet knuten till församlingen.

Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1910 och ersatte en tidigare enkel byggnad i trä. Arkitekt var Per Olof Hallman som hade engagerats för den övergripande stadsplanen när Lidingös villastäder skulle uppföras. På fastigheten finns flera mindre hus. Lilla Grönsta hyrs av en föräldrakooperativ förskola som drivs enligt Ur & Skur-modellen. Ekonomibyggnader och Gröna stugan används främst för församlingens egen verksamhet.

Grönsta gärde, precis söder om prästgården, är målområde för Lidingöloppet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hemmanet Grönsta, som ursprungligen bestod av ett enkelt torp, donerades som prästboställe av Svante Gustafsson Banér (1584-1628) och hans hustru friherrinnan Ebba Grip (1583-1666) under den tid som Lidingölandet tillhörde Djursholms gods och styrdes av släkten Banér. Efter att Lidingö kyrka hade uppförts 1623 och Danderyd-Lidingö från 1653 hade bildat en egen församling och pastorat ansåg Banérs att Lidingö borde få en egen präst och denne måste ha någonstans att bo. Dittills hade prästen till Lidingö kyrka hämtats i Danderyd med roddfärjan som gick mellan Sticklinge vid Rödstugeviken och Djursholm och skjutsats fram och tillbaka till kyrkan varje gång en präst var efterfrågad, vilket kom att bli en ohållbar lösning i längden.

Prästgården som uppfördes 1910 byggdes med tanke på att kunna fungera både som bostad åt kyrkoherdefamiljen och som församlingsgård, varför huset blev väl tilltaget i utrymmen. Funktionen som församlingsgård överfördes till S:ta Annagården som uppfördes 1978 och som ligger i närheten av Lidingö kyrka vid Kyrkviken.

Prästgården ligger intill Täcka Udden, med Carl Richard Nybergs flyghangar från 1908, och Grönstakolonin, som är ett av Sveriges äldsta fritidshusområden.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sedan 2007 heter kyrkoherden i Lidingö församling Carina Nilsson. Hon är även Svenska kyrkans representant i Svenska FN-förbundet.