Grace Under Pressure

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grace Under Pressure
Studioalbum av Rush
Utgivning12 april 1984
InspelatNovember 1983 – mars 1984
GenreProgressive rock, new wave
Längd39:23
SpråkEngelska
SkivbolagAnthem
ProducentRush, Peter Henderson
Rush-kronologi
Signals
(1982)
Grace Under Pressure
(1984)
Power Windows
(1985)

Grace Under Pressure är det tionde studioalbumet av kanadensiska rockbandet Rush, släppt den 12 april 1984.

Det nådde #10 på Billboard 200 Listan och sålde platina i USA på dess första utgåva. På baksidan är ett porträtt av fotografen Yousuf Karsh. Den ursprungliga vinylpressningen presenterade också ett foto föreställande ett ägg som hålls i en C-klämma. Dessutom var omslagsbilden målad av Hugh Syme, en som länge har bidragit till Rush visuella estetik ända sedan han var med som gästmusiker på låten "Tears" från deras album 2112.

Bakgrund och produktion[redigera | redigera wikitext]

Under turnén för deras föregående album, Signals, började medlemmarna i Rush genom mötet med producenten Terry Brown i Miami, lugnt informera honom om att de ville gå vidare. De blev allt mer missnöjda med ljudet på signals albumet, och de var också angelägna om att se hur de skulle fungera med någon annan än Brown. Trots deras beslut att gå skilda vägar med Brown beslutade Rush att inkludera en liten hyllning till honom i albumtexten på Grace Under Pressure, där det står, "et toujours notre bon vieil ami — Broon" Citatet kan översättas till "För alltid vår gamla goda vän". Efter Browns avgång, kontaktade Rush producenten Steve Lillywhite för att spela in albumet. Men Lillywhite avstod i sista minuten, mycket till förtret för bandmedlemmarna. Rush producerade så småningom albumet själva, med hjälp från Peter Henderson, som tidigare arbetat med Supertramp, Frank Zappa och King Crimson.

Rush beslutade att spela in albumet i bandmedlemmarnas hemland Kanada på Le Studio, där de bestämde att namnet skulle bli Grace Under Pressure för albumet. De olika aktuella händelser som fanns i Toronto Globe & Mail tidningen inspirerade till många av texterna på albumet, särskilt på "Distant Early Warning", "Red Lenses" och "Between the wheels". Efter några månader hade mixningen börjat, och Neil Peart diskuterade detaljerna i omslagsbilden med Hugh Syme. Bandet tillbringade upp till fjorton timmar per dag i studion, för att få albumets dystopiska ljud perfekt.

Albumets tema är press och hur människor agerar under olika typer av press. I låtar som "Between the Wheels" och " The Body Electric " , utforskar Pearts texter pressen i livet som helhet . I "Afterimage" beskriver han de känslor som uppstår då en nära anhörig plötsligt avlider. Spåret, " Red Sector A " är känd för sina anspelningar på Förintelsen , inspirerad av Geddy Lees minnen av sin mors berättelser om befrielsen från Bergen - Belsen , där hon hölls fången . Medan albumets öppningsspår" Distant Early Warning " har tolkats som att hantera den press som efterdyningarna av ett kärnvapenkrig innebär. Peart invände i en samtida intervju , - " Det handlar om en massa saker " . " The Enemy Within " är en del av " Fear " serien av låtar som också innehåller " Witch hunt " från Rush album Moving Pictures från 1981 , " The Weapon " från Signals och " Freeze " från Vapor Trails . Videon till " The Enemy Within " var den allra första video som sändes på Kanadas Muchmusic station 1984.

Musikaliskt , markerar albumet ännu en utveckling i Rush sound , samtidigt som man fortsätter att i stor utsträckning använda syntar som på Signals , bandet experimenterade också genom att blanda in inslag av ska och reggae i några av låtarna . Detta var också det första albumet som släpptes av Rush som kom att inkludera någon typ av programmerad musik.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Sida ett
  1. "Distant Early Warning" - 4:56
  2. "Afterimage" - 5:03
  3. "Red Sector A" - 5:09
  4. "The Enemy Within" - 4:34
Sida två
  1. "The Body Electric" - 4:59
  2. "Kid Gloves" - 4:17
  3. "Red Lenses" - 4:41
  4. "Between the Wheels" - 5:44