Gratis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gratis är ett ursprungligen latinskt ord, gratiis, som betyder "av nåd", det vill säga det krävs ingen motprestation av varans eller tjänstens mottagare. Jämför gratifikation.

Motsatsen till nåd föreligger i det diplomatiska språkets persona non grata, en icke önskvärd person, vilket kan betyda utvisning av personal vid ett främmande lands ambassad, eller att man vägrar inresevisum för någon utländsk besökare, som anses misshaglig.

Från den teologiska betydelsen med innebörd som "Guds nåd är var morgon ny", har begreppet spritt sig till det världsliga vardagsspråket och innebär något som användaren inte behöver betala för. Raoul Vaneigem är en av de filosofer som anser att allting borde vara gratis i samhället.

De samhällsfunktioner som uppfattas som gratis av brukaren är i själva verket skattefinansierade; till exempel tillgång till bibliotek, gator och torg. Provoier i Amsterdam genomförde ett lyckat projekt med gratis kommunala vita cyklar. De krävde också nolltaxa på allmänna färdmedel.

Ett känt ordspråk som beskriver gratis-begreppets dolda kostnader är det engelska "There is no such thing as a free lunch." (Ungefär: "Gratisluncher finns inte.") Innebörden är att allting måste på det ena eller det andra sättet betalas, även om det vid första anblicken inte förefaller så. Å andra sidan säger ett annat ordspråk att "the best things in life are free".[1] Naturen har i sig inga dolda kostnader, eller kostnader över huvud taget, sådana är tillskapade i efterhand av det specifika produktionssystemet.

Vidareläsning[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Några exempel på det bästa i livet som är gratis