Gratis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gratis är ett ursprungligen latinskt ord, gratiis, som betyder "av nåd", som innebär att man får något till skänks, dvs. utan motprestation.[1]

Från den teologiska betydelsen med innebörd som "Guds nåd är var morgon ny", har begreppet spritt sig till det världsliga vardagsspråket och innebär något som användaren inte behöver betala för. Raoul Vaneigem är en av de filosofer som anser att allting borde vara gratis i samhället.[2]

Motsatsen till nåd föreligger i det diplomatiska språkets persona non grata, en icke önskvärd person, vilket kan betyda utvisning av personal vid ett främmande lands ambassad, eller att man vägrar inresevisum för någon utländsk besökare, som anses misshaglig.

De samhällsfunktioner som uppfattas som gratis av brukaren är i själva verket skattefinansierade; till exempel tillgång till bibliotek, gator och torg. Provoier i Amsterdam genomförde ett lyckat projekt med gratis kommunala vita cyklar. De krävde också nolltaxa på allmänna färdmedel.

Ordspråk[redigera | redigera wikitext]

Ett känt ordspråk som beskriver gratis-begreppets dolda kostnader är det engelska "There is no such thing as a free lunch." (Ungefär: "Gratisluncher finns inte.") Innebörden är att allting måste på det ena eller det andra sättet betalas, även om det vid första anblicken inte förefaller så. Å andra sidan säger ett annat ordspråk att "the best things in life are free" (Ungefär: "De bästa ting i livet är gratis"). Naturen har i sig inga dolda kostnader, eller kostnader över huvud taget, sådana är tillskapade i efterhand av det specifika produktionssystemet.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Gratis kommer från latinets gratis, av gratiis och gratia, i betydelsen ”ynnest” eller ”tack”. Jämför gratifikation.[1][3] Ordet förekommer i ett antal språk med samma betydelse, som exempelvis afrikaans, slovakiska, tjeckiska, ungarska, kroatiska, serbiska, polska, franska, holländska, spanska, portugisiska, italienska, rumänska, indonesiska, de nordiska språken, tyska, engelska och några av de övriga germanska språken.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

"Gratis" förekommer i GPL 3.0 licensen för öppen mjukvara.[4]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Gratis, 7 maj 2015.
  1. ^ [a b] Svenska Akademiens ordbok: Gratis
  2. ^ ”What's Free is the Absolute Weapon - An Interview with Raoul Vaneigem” (på engelska). libcom.org. https://libcom.org/library/whats-free-absolute-weapon-interview-raoul-vaneigem. Läst 13 augusti 2017. 
  3. ^ ”Gratis - definition of gratis in English from the Oxford dictionary” (på engelska). Oxforddictionaries.com. http://oxforddictionaries.com/view/entry/m_en_gb0347760#m_en_gb0347760. Läst 15 maj 2015. 
  4. ^ ”gnu.org” (på engelska). www.gnu.org. http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.html. Läst 22 oktober 2020.