Green Gables

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Green Gables är namnet på en 1800-tals gård i Cavendish, Prince Edward Island i Kanada. Lucy Maud Montgomerys ungdomsbok Anne på Grönkulla utspelar sig på egendomen, som i svensk översättning fått namnet Grönkulla, och har blivit en av de mest kända litterära platserna i Kanada.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gården ägdes av familjen MacNeill, kusiner till författaren Lucy Maud Montgomery. Namnet kommer från den mörkgröna färgen på gavlarna (gable) på huset. Montgomery besökte huset som flicka och inspirerades av huset, så väl som av dess omgivningar, däribland "Haunted Woods", "Lovers Lane" och "Balsam Hollow."

Turism[redigera | redigera wikitext]

L. M. Montgomerys böcker gjorde Cavendish till ett populärt besöksmål med början under det tidiga 1900-talet. Detta ledde till grundandet av Prince Edward Islands nationalpark under 1930-talet.

Green Gables exteriörer har inte förändrats mycket med tiden och interiörerna visar upp sen viktoriansk tid som det kunde se ut på det lantliga Prince Edward Island. Guidade turer arrangeras inuti och i omgivningarna runt huset.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]