Grindhouse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Robert Rodriguez och Quentin Tarantino, regissörerna av Grindhouse.

Grindhouse är främst en filmgenre, populär under 70-talet på amerikanska drive in-biografer. Filmerna är ofta lågbudget, och hela idén bygger på att filmerna ska vara överdrivna och visa så mycket våld, sex och splatter som går att passa in i ett manus som inte alltid behöver hänga ihop eller vara logiskt. Robert Rodriguez och Quentin Tarantino ville hylla den gamla bortglömda genren, och skrev därför varsin film, Planet Terror (Rodriguez) och Death Proof (Tarantino) som gavs ut under namnet Grindhouse tillsammans.

Grindhouse är även en amerikansk action-skräck/exploitation från 2007 av Robert Rodriguez och Quentin Tarantino. Filmen består av två långfilmer, eller segment: Planet Terror av Rodriguez och Death Proof av Tarantino. Mellan de två filmerna visades ett antal falska trailers. Även om det filmades i modern tid så skall Grindhouse verka i stil med b-filmer från 70-talet.

Filmen spelades in i Austin, Texas och Georgetown, Texas och hade amerikansk biopremiär den 6 april 2007.

Även om filmerna sitter ihop som Grindhouse så släpptes de även i separerade utgåvor. I Sverige hade Death Proof premiär 1 juni medan Planet Terror hade premiär 3 augusti.

Planet Terror[redigera | redigera wikitext]

Planet Terror regisserades av Robert Rodriguez. Den handlar om en grupp människor som försöker att överleva ett våldsamt angrepp av zombie-liknande varelser.

Death Proof[redigera | redigera wikitext]

Death Proof regisserades av Quentin Tarantino. Den handlar om en psykopatisk stuntman som förföljer unga kvinnor innan han mördar dem med sin stunt-bil.

Fejkade trailers[redigera | redigera wikitext]

Machete[redigera | redigera wikitext]

En mexikansk daglönare kallad Machete (Danny Trejo) får i uppdrag av en mystisk man (Jeff Fahey) att mörda en senator men blir förrådd och skjuten. Han ger sig sedan ut med sin bror (Cheech Marin) på en blodig hämndturné. Trailern regisserades av Robert Rodriguez som senare gjorde långfilm av den.

Werewolf Women of the SS[redigera | redigera wikitext]

Den tokige SS-kommendanten Franz Hess (Udo Kier), den galne vetenskapsmannen Heinrich von Strasser (Bill Moseley) och psykopaten Eva Krupp (Sheri Moon Zombie) försöker med doktor Fu-Manchus (Nicolas Cage) hjälp skapa en armé av varulvskvinnor. Trailern regisserades av Rob Zombie.

Don't[redigera | redigera wikitext]

Trailern regisserades av Edgar Wright.

Thanksgiving[redigera | redigera wikitext]

Trailern regisserades av Eli Roth.

Hobo with a Shotgun[redigera | redigera wikitext]

En hemlös vagabond samlar ihop pengar för att köpa en gräsklippare och bli trädgårdsmästare men får en knäpp och köper ett pumphagelgevär och börjar skjuta diverse skurkar. Trailern regisserades av Jason Eisener som senare gjorde långfilm av trailern med Rutger Hauer som luffaren.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Många av dem som medverkar har tidigare arbetat med båda regissörerna. Marley Shelton provspelade för Faculty men blev inte utvald av Rodriguez. Däremot fick hon en roll i Sin City. Bruce Willis hade medverkat i Tarantinos Pulp Fiction och Rodriguezs Sin City. Tom Savini hade medverkat i From Dusk Till Dawn, skriven av Tarantino och regisserad av Rodriguez. Michael Parks spelade återigen Earl McGraw i Planet Terror och Death Proof, En roll som först uppkom i From Dusk Till Dawn. Michaels son, James Parks, medverkar i Death Proof som Edgar McGraw, en roll som först uppkom i From Dusk Till Dawn 2. Första gången som Michael och James medverkade tillsammans var i Tarantinos Kill Bill.

Tarantino agerade för första gången som fotograf inför Death Proof. Rodriguez brukar nästan alltid vara fotograf för sina egna filmer.

Budgeten på Grindhouse var på $53 miljoner men den tjänade ung. $25,5 miljoner.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]