Pulp Fiction

Från Wikipedia
Pulp Fiction
Pulp Fiction
Pulp Fiction
GenreGangsters
Svart komedi
RegissörQuentin Tarantino
ProducentLawrence Bender
ManusQuentin Tarantino
SynopsisRoger Avary
Quentin Tarantino
SkådespelareJohn Travolta
Samuel L. Jackson
Uma Thurman
Harvey Keitel
Tim Roth
Amanda Plummer
Maria de Medeiros
Ving Rhames
Eric Stoltz
Rosanna Arquette
Christopher Walken
Bruce Willis
FotografAndrzej Sekuła
KlippningSally Menke
ProduktionsbolagA Band Apart
Jersey Films
DistributionMiramax Films
Premiär12 maj 1994 (Filmfestivalen i Cannes),
USA 14 oktober 1994 (USA),
25 november 1994 (Sverige)
Speltid154 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$8 miljoner
Intäkter$213 928 762
IMDb SFDb Elonet

Pulp Fiction är en amerikansk gangsterfilm från 1994, regisserad och skriven av Quentin Tarantino. Pulp Fiction var Tarantinos andra riktiga film efter hans debutfilm Reservoir Dogs. Filmen hade Sverigepremiär den 25 november 1994biografen Park i Stockholm.

Namnet kommer av öknamnet på den populärlitteratur som under 3050-talen i USA oftast trycktes på papper av sämre kvalitet, s.k. pulp, snabbt gulnande och snart skört, men billigt. Hit hörde den tidens western, deckare och science fiction-magasin, s.k. kiosklitteratur.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen har fyra huvudsakliga handlingar: Vincent och Jules, Mia och Marsellus Wallace, Butch Coolidge samt Pumpkin och Honey Bunny, dessa fyra handlingar knyts samman genom ovanliga och mer eller mindre triviala händelser, Vincent är dock den enda av dessa sju karaktärer som möter alla de övriga under filmen. De olika handlingarna visas inte i kronologisk ordning.

Detaljerad handling[redigera | redigera wikitext]

Prolog - The Diner I

"Pumpkin" (Tim Roth) och "Honey Bunny" (Amanda Plummer) äter frukost på en restaurang. De bestämmer sig för att råna restaurangen när de kommer fram till att de även kan tjäna pengar på kundernas plånböcker. De drar sina vapen och säger åt alla att det är ett rån.

Inledning till "Vincent Vega and Marsellus Wallace's Wife"

Torpederna Vincent Vega (John Travolta) och Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) sitter i en bil och diskuterar Vincents upplevelser i Europa som haschbarerna i Amsterdam och franska McDonalds "Royale with Cheese". Båda två, klädda i kostymer, är på väg till en lägenhet för att hämta en portfölj från en person vid namn Brett, en kompanjon till deras chef, Marsellus Wallace. Jules berättar för Vincent att Marsellus mannar hade kastat ut en person från en balkong på fjärde våningen, vilket skadade honom allvarligt. Detta för att personen gav Wallaces fru fotmassage. Vincent berättar för Jules att Wallace har bett honom att gå ut med Mia medan Marsellus åker bort från stan. Efter att deras diskussion är slut går de in till Bretts lägenhet och hämtar portföljen. Därefter läser Jules ur Hesekiel 25:17 på ett dramatiskt sätt och avrättar Brett.

Vincent Vega and Marsellus Wallace's Wife[redigera | redigera wikitext]

Inne på en tom bar sitter boxaren Butch (Bruce Willis) och samtalar med Marsellus Wallace (Ving Rhames). Butch tar emot en stor summa pengar för att lägga sig i en kommande titelmatch. Vincent och Jules anländer, omklädda i T-shirts och shorts, och överlämnar portföljen till Marsellus. Dagen efter hälsar Vincent på knarklangaren Lance (Eric Stoltz) och hans fru Jody (Rosanna Arquette) för att köpa heroin. Samma kväll går Vincent ut med Mia Wallace (Uma Thurman) och de åker till "Jack Rabbit Slim's", en restaurang med 50-talstema. Där äter de och diskuterar om Mias misslyckade skådespel i pilotavsnittet till TV-serien "Fox Force Five".

Efter att ha deltagit i en danstävling på restaurangen återvänder de till Wallaces hus med prispokalen. Vincent börjar bli orolig över om hans relation till Mia börjar bli för närgången och går in i badrummet för att fatta ett beslut. Under tiden hittar Mia heroinet i hans jackficka och misstar det för kokain. Hon överdoserar efter att ha snortat heroinet och blir medvetslös. Vincent upptäcker situationen och tar henne med sig tillbaka till Lance. Där lyckas han väcka Mia med hjälp av en adrenalininjektion. Vincent kör tillbaks Mia till hennes hus och de enas om att inte berätta om incidenten för Marsellus.

Inledning till "The Gold Watch"

En ung Butch sitter framför TV:n men blir avbruten när vietnamveteranen kapten Koons (Christopher Walken) anländer till huset. Han berättar för den unga Butch att han tänker ge honom en guldklocka som tillhörde hans far. Butchs far dog av dysenteri i ett fångläger men innan döden inträffade bad han Koons att gömma klockan i ändtarmen i två år för att kunna leverera den till Butch. Den nu vuxna Butch vaknar plötsligt ur sin flashbackdröm och hans boxningsmatch skall snart börja. Han blev betalad av Marsellus Wallace för att förlora matchen.

The Gold Watch[redigera | redigera wikitext]

Butch flyr från arenan efter att ha vunnit matchen. I en taxibil lär han känna den dödsfixerade Esmarelda Villalobos. Hon berättar för Butch att hon hörde på radion att hans motståndare hade avlidit. Butch använde pengarna som han fick av Marsellus för att satsa på sig själv. Butch kommer fram till ett motell, där han och hans flickvän Fabienne (Maria de Medeiros) gömmer sig för tillfället. Nästa morgon när de förbereder sig att flytta från staden upptäcker Butch att Fabienne har glömt att packa ner hans guldklocka. Eftersom klockan är ovärderlig för honom tänker han hämta den, trots att han är efterspanad av Marsellus mannar. Butch kommer fram till sin lägenhet och hittar klockan. I tron att han är ensam tar han det lugnt en stund, tills han märker att det ligger en kulsprutepistol på köksbänken och att någon är på toaletten. Han tar vapnet och riktar det mot toalettdörren som nu öppnas. Det är Vincent Vega som kommer ut. Butch skjuter honom med vapnet och åker sedan iväg.

När Butch kör genom staden får han syn på Marsellus som också får syn på honom. Butch kör över honom men hamnar själv i en bilolycka. Båda blir allvarligt skadade och den fortsatta jakten för dem till en pantbank i närheten. Där tillfångatas de emellertid av butiksägaren Maynard och säkerhetsvakten Zed. De tar Marsellus till ett annat rum och våldtar honom och lämnar kvar en fastbunden Butch, som snart står på tur. Butch lyckas dock att ta sig loss och flyr, men precis innan han lämnar butiken bestämmer han sig för att vända om och rädda Marsellus. Butch dödar Maynard med ett samurajsvärd och Marsellus tar Maynards hagelgevär och skjuter mot Zeds ljumske. Marsellus berättar för Butch att han tänker låta honom gå men Butch måste lämna staden omedelbart och aldrig komma tillbaka eller berätta för någon om våldtäkten. Butch går med på det och tar Zeds chopper, hämtar Fabienne och åker därifrån.

The Bonnie Situation[redigera | redigera wikitext]

Tillbaka i lägenheten där Jules och Vincent återtar den stulna portföljen. Efter att Brett blivit avrättad rusar en annan person ut från toaletten med en revolver och skjuter vilt mot Vincent och Jules. Han missar dock, varpå Jules och Vince skjuter honom. Jules ser det som ett tecken från Gud att han ska sluta vara torped. De åker iväg och tar med sig en av Bretts vänner, Marvin. Medan de åker vänder sig Vincent mot Marvin för att fråga honom vad hans åsikt om "miraklet" är, men råkar skjuta honom ansiktet och blodar ner hela bilen.

Jules kör genast till sin ende vän i området, Jimmie, för att gömma bilen. Jimmie grips dock av panik eftersom hans fru Bonnie kommer hem om 90 minuter. Jules ringer Marsellus och ber om hjälp. Marsellus säger åt Jules att vänta på någon som kallas "The Wolf". Winston Wolf (Harvey Keitel) dyker upp och beordrar Jules och Vincent att tvätta bilen, gömma Marvins kropp i bakluckan och slänga bort sina nerblodade kostymer för att byta om till T-shirts och shorts. De kör till en bilskrot för att göra sig av med bilen. Jules och Vincent bestämmer sig för att äta frukost på en restaurang för att ta det lugnt en stund innan de överlämnar portföljen till Marsellus.

Epilog - The Diner II

Samma restaurang som i öppningsscenen av filmen. Jules och Vincent diskuterar ännu en gång "miraklet" hos Brett och Jules beslut att gå i pension efter att ha överlämnat portföljen. Medan Vincent är på toaletten är rånet i full gång. Pumpkin och Honey Bunny stjäl gästernas plånböcker. Pumpkin kräver att Jules ger honom hans plånbok och portföljen men blir övermannad. Honey Bunny blir då hysterisk och riktar sitt vapen mot Jules men hamnar själv under vapenhot av Vincent som precis har lämnat toaletten. Jules förklarar för Pumpkin, men kallar honom för Ringo, att han just lagt sitt liv som mördare bakom sig och tänker låta honom och Honey Bunny gå iväg med alla pengar de samlat in, inklusive Jules pengar - men inte portföljen. Pumpkin och Honey Bunny går tyst och lugnt ut från restaurangen. Samma sak gör Vincent och Jules.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

John Travolta, Uma Thurman och Quentin Tarantino vid Filmfestivalen i Cannes 2014 för filmens 20-årsjubileum.

Skådespelarna nedan listas med ordning av uppträdande.

  Tim Roth  –  Pumpkin ("Ringo")
  Amanda Plummer  –  Honey Bunny (Yolanda)
  John Travolta  –  Vincent Vega
  Samuel L. Jackson  –  Jules Winnfield
  Phil LaMarr  –  Marvin
  Frank Whaley  –  Brett
  Burr Steers  –  Roger
  Bruce Willis  –  Butch Coolidge
  Ving Rhames  –  Marsellus Wallace
  Paul Calderón  –  Paul
  Rosanna Arquette  –  Jody
  Bronagh Gallagher  –  Trudi
  Eric Stoltz  –  Lance
  Uma Thurman  –  Mia Wallace
  Michael Gilden  –  Phillip Morris Page
  Steve Buscemi  –  Buddy Holly
  Christopher Walken  –  Kapten Koons
  Angela Jones  –  Esmeralda Villalobos
  Maria de Medeiros  –  Fabienne
  Kathy Griffin  –  sig själv
  Duane Whitaker  –  Maynard
  Peter Greene  –  Zed
  Stephen Hibbert  –  The Gimp
  Alexis Arquette  –  den fjärde mannen
  Quentin Tarantino  –  Jimmie
  Harvey Keitel  –  Winston Wolf (The Wolf)
  Julia Sweeney  –  Raquel

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken i Pulp Fiction är en blandning av surfmusik och 70-talsmusik. Med undantag för en låt används alla surflåtar som typisk filmmusik och är inte musik som "spelas på plats", vilket då var något nytt för Tarantino. Ett antal 50-talslåtar används också i "Vincent Vega och Marsellus Wallace Wife". "Misirlou" användes som titellåt eftersom Tarantino tyckte att låten angav vad som skulle hända i filmen. "If Love Is a Red Dress" och "Comanche" hördes på Maynards pantbank. "The Bonnie Situation" saknade helt musik. "Surf Rider" spelas under eftertexterna.

Låtlista med artister i kronologisk ordning med alla låtar som används som typisk filmmusik markerad med "+":

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Pris Kategori Mottagare Resultat
Oscar Bästa originalmanus Quentin Tarantino & Roger Avary Vann
Bästa film Lawrence Bender Nominerad
Bästa regi Quentin Tarantino Nominerad
Bästa manliga huvudroll John Travolta Nominerad
Bästa manliga biroll Samuel L. Jackson Nominerad
Bästa kvinnliga biroll Uma Thurman Nominerad
Bästa klippning Sally Menke Nominerad
Cannesfestivalen Guldpalmen Quentin Tarantino Vann
Golden Globe Awards Bästa manus Quentin Tarantino Vann
Bästa film – drama Lawrence Bender Nominerad
Bästa regi Quentin Tarantino Nominerad
Bästa manliga huvudroll – drama John Travolta Nominerad
Bästa manliga biroll Samuel L. Jackson Nominerad
Bästa kvinnliga biroll Uma Thurman Nominerad
BAFTA Awards Bästa originalmanus Quentin Tarantino & Roger Avary Vann
Bästa manliga biroll Samuel L. Jackson Vann
Bästa film Lawrence Bender & Quentin Tarantino Nominerad
Bästa regi Quentin Tarantino Nominerad
Bästa manliga huvudroll John Travolta Nominerad
Bästa kvinnliga huvudroll Uma Thurman Nominerad
Bästa foto Andrzej Sekuła Nominerad
Bästa klippning Sally Menke Nominerad
Bästa ljud Stephen Hunter Flick, Ken King, Rick Ash, David Zupancic Nominerad

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]