Sin City (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sin City
(Frank Miller's Sin City)
Sin City
GenreAction
RegissörRobert Rodríguez
& Frank Miller
Speciell gästregi:
Quentin Tarantino
ProducentElizabeth Avellan
Frank Miller
Robert Rodríguez
ManusFrank Miller
Baserad påSin City
av Frank Miller
SkådespelareJessica Alba
Benicio del Toro
Brittany Murphy
Clive Owen
Mickey Rourke
Bruce Willis
Elijah Wood
OriginalmusikRobert Rodríguez
John Debney
Graeme Revell
FotografRobert Rodríguez
KlippningRobert Rodríguez
ProduktionsbolagTroublemaker Studios
DistributionMiramax Films
Dimension Films
Premiär1 april 2005
Speltid119 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$40 miljoner
Intäkter$158 753 820
UppföljareSin City: A Dame to Kill For
IMDb SFDb

Sin City är en amerikansk actionfilm som hade biopremiär i USA den 1 april 2005[1], regisserad av Robert Rodríguez och Frank Miller. Filmen är baserad på fyra episoder ur Frank Millers seriealbum Sin City.

Uppföljaren Sin City: A Dame to Kill For fick premiär augusti 2014.

Handling[redigera | redigera wikitext]

The Customer is Always Right (Del 1)[redigera | redigera wikitext]

Försäljaren (Josh Hartnett) anländer till en balkong på en takvåning där Kunden (Marley Shelton) står och tittar ut mot Basin City. Han erbjuder henne en cigarett och säger att hon ser ut som någon som är trött på att fly och att han vill rädda henne. De kysser varandra och han skjuter henne; hon dör i hans armar. Han säger att han aldrig visste om vad hon flydde ifrån men att han skulle lösa in hennes check nästa morgon.

That Yellow Bastard (Del 1)[redigera | redigera wikitext]

Polisen John Hartigan (Bruce Willis) är på väg för att stoppa barnmördaren Roark Junior (Nick Stahl) från att våldta 11-åriga Nancy Callahan (Makenzie Vega). Junior är son till Senator Roark som mutar polisen för att täcka upp hans sons brott. Hartigans partner, Bob (Michael Madsen) försöker att övertyga honom om att låta bli men Hartigan knockar till honom.

Hartigan tar sig till lagerhuset där Junior håller Nancy. Hartigan lider av kärlkramp men kämpar hårt för att lyckas. Junior skjuter på Hartigans axel och försöker fly. Hartigan hinner ifatt och skjuter av Juniors öra, hand, och könsorgan. Bob, som nu har återhämtat sig, skjuter Hartigan bakifrån; han blev betalad av Roark Sr. När sirenerna närmar sig går Bob därifrån och lämnar Nancy, liggande på Hartigans knä. Hartigan blir medvetslös och betraktar sin död som en rättvis handel för flickans överlevnad.

The Hard Goodbye[redigera | redigera wikitext]

Efter en one-night stand, Marv (Mickey Rourke) vaknar upp och finner Goldie (Jaime King) död; hon dog i sömnen. Polisen anländer och Marv flyr från fällan, svor att hämnas hennes död. Hans övervakare, Lucille (Carla Gugino), varnar honom om uppdraget men Marv ignorerar henne. Han lyckas med att få in en del information och fortsätter sig fram till en korrupt präst (Frank Miller), det visar sig att kompottet inleddes av familjen Roark. Marv dödar prästen men blir senare attackerad av en kvinna som ser ut som Goldie, i vilket han avfärdar som en hallucination.

Marv tar sig till Roarks farm men blir överfallen av den ljudlösa förföljaren som dödade Goldie. Marv vaknar upp i en källare och ser att Lucille också är fångad. Hon berättar att mördaren är en kannibal och att Goldie var prostituerad. Han får reda på att mördaren heter Kevin (Elijah Wood) och flyr därifrån. En trupp poliser anländer och dödar Lucille men blir sedan själva dödade av Marv. Han får nu reda på att det var kardinalen Patrick Henry Roark (Rutger Hauer) som arrangerade mordet på Goldie.

Marv anländer till Old Town, Sin Citys red-light district, för att få mer information om Goldie men blir fångad av hennes tvillingsyster, Wendy, som tidigare attackerade honom; i vilket han trodde var en hallucination. Han övertygar henne att han inte är mördaren. Hon och Marv återvänder till farmen och dödar Kevin. Marv tar sig till kardinalen Roark och dödar honom men blir skjuten och fångad av hans vakter.

På sjukhuset hotar polisen Marv att döda hans mamma om han inte erkänner sig skyldig till mordet på Roark, Kevin, och alla andra offer. Marv får dödsstraff i elektriska stolen. Wendy besöker honom och tackar honom för hämnden av hennes syster Goldie. Marv avrättas dagen efter.

The Big Fat Kill[redigera | redigera wikitext]

Shellie (Brittany Murphy) trakasseras av sin missbrukande ex-pojkvän Jackie Boy (Benicio del Toro). Hennes nuvarande pojkvän, Dwight (Clive Owen) varnar honom med våld att lämna henne ifred. Jackie Boy flyr därefter till Old Town. Dwight följer efter honom och hans gäng och ser att de trakasserar Becky (Alexis Bledel), en ung prostituerad. Gail (Rosario Dawson), ledare över de prostituerade och Dwights älskarinna vittnar scenen. När Jackie Boy hotar Becky med pistol blir han och hans gäng dödade av Miho (Devon Aoki), en kampsportsmästare. Efteråt inser alla att Jackie Boy egentligen var Detektiv löjtnant Jonathan "Iron Jack" Rafferty från Basin City, en "hjälte" enligt pressen. Om polisen får reda på hur Jackie Boy dog så kommer deras vapenvila med de prostituerade att sluta och det skulle utbryta krig i Old Town.

Dwight tar med sig kropparna ut från stan och försöker att dumpa dom men blir attackerad av legosoldater; betalade av maffiabossen Wallenquist. Han drunknar nästan ner i en stor grop med tjära men räddas av Miho i sista stunden. Legosoldaten med Jackie Boys avhuggna huvud flyr ner i avloppet men Dwight och Miho försöker hinna ifatt. Under tiden i Old Town, ledaren av legosoldaterna, Manute (Michael Clarke Duncan) fångar in Gail. Becky har bedragit de prostituerade för att skydda sin mamma från att bli dödad av dem. Pöbeln är på väg att invadera men Dwight vill ge bort Jackie Boys huvud till dem i utbyte mot Gail. Efter bytet aktiverar han en bomb som var gömd i Jackie Boys huvud och förstör den. Därefter blir alla legosoldater dödade av ett gäng beväpnade prostituerade medan en skadad Becky flyr därifrån.

That Yellow Bastard (Del 2)[redigera | redigera wikitext]

John Hartigan är nu återställd på sjukhuset. Senator Roark (Powers Boothe) informerar honom om att Junior ligger i koma och att Roarks arv är i allvarlig fara. Hartigan kommer att åka dit för alla brott som Junior har begått. En tacksam Nancy lovar att skriva brev till honom varje vecka medan han sitter i fängelse. Hartigan hamnar i fängelse; eftersom han inte erkänner brotten. Han får brev från Nancy varje vecka men efter åtta år får han inget mer utan ett avhugget finger. Hartigan är rädd över att något har hänt henne så han erkänner till slut och är nu fri från fängelset. Han söker nu efter en vuxen Nancy (Jessica Alba) utan att veta om att en deformerad, gul människa följer efter honom. Hartigan hittar henne till slut i Kadies Bar; hon är nu en exotisk dansare.

Han inser nu att inget hade hänt henne utan han blev lurad så att han kunde leda den gula mannen till henne. Hartigan och Nancy flyr till ett hotell men blir överfallen av den gula mannen, som påstår sig vara Roark Junior. Under flera år hade han genomgått kirurgi för att återställa sina kroppsdelar men blev vanställd. Junior attackerar Hartigan och tar med sig Nancy till Roarks farm för att avsluta vad han började med för åtta år sen. Hartigan följer efter och låtsas om att han får hjärtattack, för att kunna få en chans att döda Junior. Nu när Junior är död så förstår Hartigan att Senator Roark kommer aldrig sluta jaga efter dem, så Hartigan begår självmord för att försäkra Nancys överlevnad. Han betraktar sin död som en rättvis handel för hennes överlevnad.

The Customer Is Always Right (Del 2)[redigera | redigera wikitext]

En skadad Becky är på väg ut från sjukhuset, pratar i mobilen med sin mamma. Hon går in i hissen, där Försäljaren står utklädd som läkare. Han erbjuder henne en cigarett och kallar henne vid namn, precis efter att hon avslutat telefonsamtalet. Hennes öde avslöjas aldrig.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

The Customer is Always Right[redigera | redigera wikitext]

The Hard Goodbye[redigera | redigera wikitext]

The Big Fat Kill[redigera | redigera wikitext]

That Yellow Bastard[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Sin City regisserades av Frank Miller och Robert Rodríguez. Quentin Tarantino regisserade enbart bilsekvensen med Clive Owen och Benicio del Toro. Miller har även skrivit filmens manus och författat de seriealbum som filmen baseras på. Dessutom spelar han en av rollerna. Rodríguez har även fungerat som filmfotograf och skrivit delar av filmens originalmusik.

Sin City är baserad på 4 av episoderna ur Frank Millers illustrerade seriealbum med samma namn, The Customer is Always Right är ett kort avsnitt hämtat från The Babe Wore Red and Other Stories. The Hard Goodbye finns utgiven på svenska under titeln Sin City (hos Epix). The Big Fat Kill är den tredje i Millers serie, och That Yellow Bastard, den fjärde volymen. Egentligen fyra fristående delar men handlingen vävs samman till en helhet, även om tittaren kanske inte märker det innan slutet på filmen på grund av den icke-linjära kronologin.

Filmen utspelar sig i ett slags "Noir" serievärld, för det går inte att ta miste på att serietidningsinfluenserna i bildspelet och handlingsförloppet. Filmen är till största delen svartvit men har insprängda färgelement, som röda läppar, blåa ögon, eller gul hudfärg för den osympatiske Yellow Bastard.

Filmen hade Sverigepremiär den 1 juli 2005.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sin City” (på engelska). Box Office Mojo. 1 april 2005. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=sincity.htm. Läst 28 september 2016. 
  2. ^ ”Sin City”. Svensk filmdatabas. 1 juli 2005. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=61035. Läst 28 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]