Gripeberg

Gripeberg
Fornborg
Gripebergs norra mur.
Gripebergs norra mur.
Land Sverige
Landskap Småland
Län Kronoberg
Kommun Växjö
Socken Gårdsby
Koordinater 56°54′50″N 14°53′44″Ö / 56.91376°N 14.89562°Ö / 56.91376; 14.89562
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Gårdsby 163:1
Information från FMIS.

Gripeberg är en fornborg i Notteryd i Gårdsby socken i Växjö kommun i Småland. Fornlämningen, som är omkring 200 x 90 meter stor (N – S), är belägen på höjden av en långsträckt urbergsdrumlin med branta stup längs den västra, nordöstra och östra sidan. Nedanför höjden finns sjöar och våtmarker. Anläggningen avgränsas av tydliga murar i norr och söder och en mer sporadisk mur i väster. Utöver de synliga murarna finns även en storskalig konstruktion av sammanhängande, små, låga stenpackningar belägna under mark. Anläggningen verkar enligt arkeologiska undersökningar vara uppförd huvudsakligen under bronsåldern, inom perioden 1630 – 410 f. Kr. Tidigare forskning bedömde utifrån rådande traditioner och kunskapssituation, konsekvent alla fornborgar till yngre järnåldern och de tolkades som tillflykts- eller försvarsanläggningar. Gripeberg har istället tolkats som en vallanläggning som brukats i en kontext av kultiska, religiösa eller rituella händelser. Delar av anläggningen kan även ha återbrukats i historisk tid. Trakten kring Växjö och centralbygden i Värend har varit kontinuerligt bebodd sedan slutet av stenåldern och regionen är mycket fornlämningsrik. Inom en radie på 2 km runt fornborgen finns det dock inga kända lämningar. Möjligen representerade Gripeberg en gemensam punkt mellan olika bebyggelseenheter under bronsåldern.

Närområdet[redigera | redigera wikitext]

Utöver Gripeberg finns ytterligare en fornborg registrerad i Kronbergs län. Det är VägghallSirkön i Åsnen inom nuvarande Tingsryds kommun. Utöver dessa finns det vaga uppgifter om ytterligare två fornborgar varav den ena skall vara belägen i Allatorp, Tävelsås socken och den andra i Attsjö, Furuby socken. Ingen av dessa har dock återfunnits i samband med Riksantikvarieämbetets fornminnesinventering.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Gårdsby 163:1, Riksantikvarieämbetet.
  • Gripeberg. Arkeologisk undersökning - del III inklusive sammandrag av del I och II. Av Åsa Alering med bidrag av Alexandra Nylén. Smålands museum rapport 2014:8. 2014, Växjö.
  • Det inneslutna rummet - om kultiska hägnader, fornborgar och befästa gårdar i Uppland från 1300 f. Kr. till Kristi födelse. Studier från UV-Stockholm. Riksantikvarieämbetet Arkeologiska undersökningar, Skrifter no 9. 1995. Stockholm.
  • Två fornborgar i Värend, av Albert Vejde, (Hyltén Cavalliusföreningen för hembygdskunskap och hembygdsvård) årsbok 1940, sid 185-203

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]