Värend

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
De olika bygderna i vikingatidens Småland. Röda och svarta punkter anger landskapets runstenar. Röda punkter visar på runstenar med texter om långväga färder.
Värends traditionella folkdräkt

Värend är tillsammans med Njudung och Finnveden en av de större historiska regionerna, så kallade "små land", i Småland. Värend ligger i den södra delen av Småland och skapades i närheten av Växjö runt 1050, vilket 1170 blev biskopens säte. Närheten till Danmark och biskopssätet i Växjö gav området en speciell ställning bland resten av Småland.

Under den sena medeltiden fanns det i Värend aktiva utbrytarviljor, vilket blev det huvudsakliga forumet för det lokala Landstinget. Utbrytarkänslorna kulminerade dock under Nils Dackes strid som orsakades av Gustav Vasas önskan att stärka det centrala styret. Värend försvann sedermera som en administrativ del av Sverige. Namnets ursprung är oklart men en tolkning är att Värend betyder "rik region". Områdets befolkning har i äldre tid benämnts virdar.

Härader[redigera | redigera wikitext]

Under 1700-talet delades området upp i fem härader:

Dagens Värend[redigera | redigera wikitext]

Värend motsvaras idag i stort sett av Kronobergs län förutom Sunnerbo härad i Finnveden. En mindre del av området tillhör Kalmar län.

Kommuner[redigera | redigera wikitext]

Kvinnorna i Värend[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel:Blendasägnen

En känd historia från regionen är Blendasägnen som handlar om hur danska knektar besegras av kvinnor från trakten under ledning av Blenda. Som tack låter kungen dem behålla sina för bygden särskilda rättigheter, då de visat sig lika goda som män. Huruvida sägnen är sann eller inte är dock omstritt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ryska wikipedia, Веренд, 12 mars 2009.
  • Nationalencyklopedin.
  • Nordisk familjebok. V. 33 - Stockholm, 1922.
  • Larsson L.-O. Det medeltida Värend. Studier i det småländska gränslandets historia fram till 1500-talets mitt. – Växjö, 1964.
  • Larsson L.-O. Historia om Småland. - Växjö, 1974.

Camera-photo.svg Kronoberg vapen.svg Denna artikel om en plats i Kronobergs län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.