Grupp (sport)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En grupp är inom sport en term som används främst inom olika serieformer i lagsport.

Inom serieformer kan en division vara geografiskt indelad i olika serier, som då kallas grupper. Till exempel bestod Sveriges högstadivision i bandy från säsongen 1931 och fram till säsongen 2006/2007 av flera, oftast två, geografiskt indelade serier, eller grupper som det också kallas innan enhetlig elitserie infördes säsongen 2007/2008.[1]

I turneringar eller kvalspel talar man ofta om ett gruppspel, då serierna oftast anses för korta för att benämnas serie. I till exempel VM i fotboll för herrar leder detta oftast direkt till slutspel för de bästa lagen, men vid världsmästerskapet i ishockey för herrar brukade åren 1997-2011 först en mellanrunda vänta. Inom CONMEBOL i Sydamerika VM-kvalar dock sedan VM 1998 tio lag om platsen i fotbolls-VM.

I Kontinental Hockey League styrs gruppindelningen av ett seedningssystem. I Sverige har bland annat Svenska basketligan, som startade säsongen 1992/1993, använt sig av ett poolsystem med två grupper där ranking och inte geografi räknats. Där har ordet grupp ersatts av "pool".

Om många på förhand starka lottas i samma grupp brukar sportjournalisterna tala om att de hamnat i dödens grupp.

I curlingmästerskap spelar man ofta ett gruppspel som på engelska kallas Round Robin vilket går ut på att alla lag får möta alla andra lag en gång, innan utslagsmatcherna börjar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]