Turnering

Från Wikipedia

En turnering är en tävlingsform antingen i form av seriespel (liga eller serie) eller direktutslagning (cup), där syftet är att med hjälp av ett rankningssystem eller utslagsmatcher såsom kvartsfinaler, semifinaler och final, kora en vinnare av någon typ av tävling.

En turnering inbegriper ett antal konkurrerande deltagare, individuella eller lag, och förekommer främst i tre överlappande former:

  1. En tävling med ett relativt stort antal deltagare som hålls på en och samma plats under en relativt kort tidsperiod, till exempel en helg eller en vecka.
  2. En tävling med ett relativt fåtal antal deltagare men som innefattar ett flertal matcher som spelas på olika platser och över en längre period, till exempel ett år eller säsong.
  3. En ny tävlingsform, E-sport, där deltagarna tävlar mot varandra uppkopplade via datornätverk eller internet.

En golfturnering, till exempel The Open Championship, pokerturnering är exempel på den första och en fotbollsturnering, till exempel fotbollsallsvenskan är ett exempel på den andra.

I en cup kan antalet deltagare från början kan variera, vanligast förekommande är antalet 32 eller 64 (som går jämnt ut) vilka slås ut i olika tävlingsomgångar. I den engelska FA-cupen deltar över 700 lag varje säsong i ett antal omgångar där förlorande lagen i varje omgång slås ut till det bara återstår åtta deltagare i kvartsfinalomgången, fyra deltagare i semifinalomgången och där vinnaren av de två lagen i finalen koras som slutlig vinnare av turneringen.

I seriespel är antalet deltagare förutbestämt, oftast ett jämnt antal då de ofta möts två gånger, vanligen 12, 14 eller 16, även 18 och 20 är vanligt, främst i större länder, bland annat i Spanien, England och Frankrike, där den koras till vinnare som har uppnått den högsta rankningen (flest poäng) vid seriens slut, det vill säga då samtliga deltagare spelat lika många matcher. Se till exempel Fotbollsallsvenskan 2013.

Se även[redigera | redigera wikitext]