Världsmästerskapet i fotboll för herrar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om Världsmästerskapet i fotboll för herrar. För fler mästerskap, se Världsmästerskap i fotboll.
Världsmästerskapet i fotboll
Agencia-brasil-novas-jogo20140714 0005.jpg
Tyskland firar segern i Fotbolls-VM 2014.
Sport(er) Fotboll
Plats Hela världen
Tidpunkt Juni-juli
År 1930-
Geografisk omfattning Hela världen
Arrangör Fifa
Regerande mästare  Tyskland (2014)
Flest titlar  Brasilien (5)
Webbplats Officiell webbplats

Världsmästerskapet i fotboll för herrar, även kallat Fotbolls-VM (officiellt FIFA World Cup), är en mästerskapstävling i fotboll för herrlandslag[1] som har arrangerats av Fifa vart fjärde år sedan 1930, med undantag för 1942 och 1946, då andra världskriget och dess följder tillfälligt satte stopp för arrangemanget.

Huvudturneringen[redigera | redigera wikitext]

I huvudturneringen (kallad VM-slutspelet) deltar sedan 1998 32 landslag.[2] VM-slutspelet är slutfasen i en mer omfattande turnering som varar i upp till tre år och där cirka 200 landslag deltar. Lagen kvalificerar sig för VM-slutspelet genom spel i olika geografiskt bestämda kvalgrupper, med undantag för värdländer som är direktkvalificerade. Tidigare var även det regerande världsmästarlandet direktkvalificerat till nästa turnering, men den regeln togs bort efter 2002. Orsaken var att Fifa ansåg att de regerande världsmästarna fick för få tävlingsmatcher inför VM-slutspelet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1904 bildades världsfotbollsförbundet Fifa. Fotboll var med på OS-programmet redan 1900, men fick officiell status av Fifa först 1908 när FA (engelska fotbollsförbundet) åtog sig att arrangera turneringen. OS-turneringarna 1900 och 1904 har i efterhand fått officiell status av Internationella olympiska kommittén (IOK) men inte av Fifa.

Fifa hade tidigt planer på att arrangera ett eget världsmästerskap, men planerna rann ut i sanden. I stället åtog sig Fifa 1914 att arrangera kommande OS-turneringar som nu fick status som "världsmästerskap för amatörer". På grund av första världskriget dröjde det till 1920 innan nästa OS hölls, men OS-turneringarna 1920, 1924 och 1928 blev stora publiksucceér.

Beslut om VM[redigera | redigera wikitext]

Den officiella affischen för Fotbolls-VM 1930.

Fotbollsturneringen vid OS var som sagt bara öppen för amatörer. Professionell fotboll hade på 1920-talet införts i en rad länder även utanför Storbritannien, vilket utestängde många av de bästa spelarna. Fifa, med presidenten Jules Rimet som drivande kraft, bestämde sig nu slutligen för att arrangera en egen världsturnering i fotboll öppen för både amatörer och proffs. I maj 1929 beslöt Fifa att man skulle arrangera turneringen det kommande året. Uruguay tilldelades arrangörskapet av turneringen. Valet av värdland hade två huvudorsaker: dels att Uruguay hade dominerat världsfotbollen på 1920-talet och vunnit två raka OS-guld 1924 och 1928, och dels att Uruguay 1930 firade 100 år som suverän stat.

VM-premiär i Uruguay[redigera | redigera wikitext]

Fifa bestämde att 16 lag skulle delta, men i den första turneringen i Uruguay deltog bara 13 lag. Den långa och dyra resan lockade bara fyra lag från Europa. Uruguay vann denna den första VM-turneringen.

Bojkotter[redigera | redigera wikitext]

Uruguay är det enda land som bojkottat slutspelet som regerande mästare, vilket skedde 1934. 1938 drog sig Österrike ur på grund av anslutningen till Tyskland, varför enbart 15 länder deltog. I 1950 års mästerskap drog sig tre lag ur av olika skäl, varför endast 13 lag gjorde upp om titeln. Det var också sista mästerskapet där ett kvalificerat lag inte deltog i slutspelet.

VM-pokalen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Coupe Jules Rimet

Den pokal som länderna skulle kämpa om fick från början namnet Coupe Jules Rimet efter Fifa-presidenten Jules Rimet. Det bestämdes att det första landet som vann VM tre gånger skulle få behålla pokalen för gott. 1970 blev Brasilien mästare för tredje gången, men pokalen blev stulen några år senare och har aldrig återfunnits. Den nuvarande pokalen, som introducerades 1974, är en vandringspokal som inget land får behålla permanent, oavsett antalet segrar.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Fotbolls-VM har till och med 2014 spelats 20 gånger och har vunnits flest gånger av Brasilien, som har fem titlar. Brasilien är också det enda land som deltagit i samtliga VM. Italien och Tyskland/Västtyskland har vunnit fyra gånger, Argentina och Uruguay två gånger och England, Frankrike och Spanien har vunnit varsin gång. De regerande mästarna är Tyskland som den 13 juli 2014 i VM-finalen besegrade Argentina och därmed vann VM för fjärde gången.

2002 arrangerades för första gången VM-slutspelet av två länder, Sydkorea och Japan, vilket också var första gången i Asien, och 2010 arrangerades det för första gången av ett afrikanskt land, Sydafrika.

VM-kval[redigera | redigera wikitext]

Inför Fotbolls-VM genomförs sedan VM 1934 kvalspel, där varje kontinent delas in i kvalgrupper. Genom kvalet kvalificerar sig länderna för huvudturneringen, VM-slutspelet. Hur många platser varje världsdel tilldelas har varierat genom åren. Från och med 1938 års turnering är värdlandet garanterat en plats utan kvalspel. 1938-2002 var även det regerande mästarlaget direktkvalificerat. Denna regel togs bort efter 2002.

Inför den första turneringen 1930 fanns inget kvalspel. De lag som anmälde sig fick delta.

VM-slutspelet[redigera | redigera wikitext]

VM-slutspelet spelas vart fjärde år, vanligtvis under en månad med start i början av juni. Formerna har varierat över åren, men för närvarande genomförs slutspelet med 32 inkvalade lag uppdelade på åtta grupper i ett gruppspel. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till åttondelsfinal. Efter åttondelsfinaler följer kvartsfinaler, semifinaler, match om tredje pris och därefter final.

VM:s storlek och popularitet[redigera | redigera wikitext]

Fotbolls-VM har genom åren utvecklats till ett allt större evenemang. När fler och fler länder blev självständiga i framför allt Afrika och Asien höjdes allt fler röster för att antalet platser i slutspelet skulle öka, och inför VM 1982 utökades antalet till 24. Intresset för VM fortsatte att växa och i samband med att kalla kriget upphörde och en lång rad nya nationer blev självständiga bestämdes att antalet slutspelsplatser från och med VM 1998 skulle ökas till 32.[2]

Fotbolls-VM har efter hand växt till ett gigantiskt evenemang. 204 landslag deltog i kvalturneringen till VM 2010, vilket var rekord. Fotbolls-VM kallas numera ibland världens största sportevenemang, större än till och med sommar-OS, beroende på vilka kriterier som används. Ackumulerat beräknas drygt 2,6 miljarder människor ha följt VM-slutspelet 2006[3] och inför VM-slutspelet 2010 väntades det rekordet slås och finalen bli det näst mest sedda sportevenemanget på TV någonsin efter OS-invigningen 2008.[4] Enligt Fifas beräkningar såg närmare 910 miljoner människor åtminstone delar av VM-finalen 2010 och IOK beräknar att knappt 900 miljoner såg åtminstone delar av OS-invigningen 2012. OS-invigningen 2008 sågs emellertid av över en miljard människor. Inför VM-finalen 2014 beräknades drygt en miljard människor att helt eller delvis följa matchen - ungefär 1/7 av världens befolkning[5]

I takt med att VM växt har kostnaden för att arrangera turneringen växt mycket snabbt sedan 1990-talet. VM-slutspelet 1994 kostade 30 miljoner dollar att arrangera. Till VM-slutspelet 2006 hade summan växt till sex miljarder dollar och 2014 års turnering beräknades i juli 2013 att kosta hela 14 miljarder dollar.

Kommande VM-turneringar[redigera | redigera wikitext]

VM 2018 och 2022[redigera | redigera wikitext]

Den 2 december 2010 beslutade Fifa vilka länder som blir värd för 2018 och 2022 års VM. 2018 utsågs Ryssland till arrangör och 2022 Qatar. Ryssland blir det första östeuropeiska landet som arrangerar VM medan Qatar blir det första värdlandet från Mellanöstern.[6] På senare tid har utnämningen av Qatar som arrangörsland kritiserats, mycket på grund av den höga temperaturen som kommer att råda under VM-slutspelet, men också när det gäller omröstningen och hur landet fick bli arrangör.

Kommande VM-turneringar väntas bli ännu dyrare än de senaste. Ryssland räknar med att lägga ned åtminstone 20 miljarder dollar, dubbelt så mycket som man ursprungligen räknade med.[7] Inför VM-slutspelet 2022 beräknas Qatar spendera upp till 220 miljarder dollar; det blir i så fall det i särklass dyraste sportevenemanget i historien.[8] Som jämförelse kostade det hittills dyraste sportevenemanget, sommar-OS i Peking 2008, 43 miljarder dollar, även om kostnaden för vinter-OS 2014 i Sotji tros bli ännu högre, cirka 50 miljarder dollar.

Förslag finns också på att utöka antalet platser i VM-slutspelet från dagens 32 till 40, kanske redan till VM 2018. En av förespråkarna för en utökning är Michel Platini, ordförande i det Europeiska Fotbollsförbundet Uefa. Platini anser att en utökning är befogad då Fifa har 209 medlemsförbund. Fotboll är världens populäraste sport och en utökning "skulle göra alla glada", menar Platini. Vid en eventuell ökning av antalet lag kommer spelformatet troligen att ändras till att gruppspelet består av åtta femlagsgrupper i stället för dagens åtta fyralagsgrupper.[9]

Det finns emellertid även en hel del kritiska röster till en utvidgning till 40 lag. Med ett spelformat med åtta femlagsgrupper skulle antalet gruppspelsmatcher öka från 48 till 80 och antalet matcher totalt till 96 från dagens 64. Kritikerna menar att ett antal lag kommer att delta "som inte håller måttet". Man anser också att VM-slutspelet skulle svälla så mycket att bara ett mycket litet antal länder skulle klara av att arrangera turneringen och att kostnaden riskerar att skena i väg till helt orimliga nivåer.[10]

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Hittills genom åren har totalt 82 olika landslag spelat med i VM-slutspelet. Belgien, Frankrike, Mexiko och USA blev den 13 juli 1930 kl. 15:00 (lokal tid) de allra första lagen att spela i ett VM-slutspel. Bosnien och Hercegovina blev den 15 juni 2014 kl. 19:00 (lokal tid) det 82:a och hittills senaste laget att träda in i VM-slutspelet.

Fotbollslandslag är ibland inte riktigt detsamma som nationalstater. Exempelvis har Färöarna ett landslag trots att området tillhör Danmark och Storbritannien är av historiska skäl uppdelat i fyra fotbollslandslag: England, Wales, Skottland och Nordirland.

Siffrorna i kolumnerna för de olika turneringarna anger landslagens slutliga placeringar i respektive slutspel enligt Fifa.[11] En prick, "•", markerar att landslaget inte existerade och därmed inte kunde kvala in till turneringen.

Landslag ArrowDown.svg Nr[a] 30 34 38 50 54 58 62 66 70 74 78 82 86 90 94 98 02 06 10 14 Antal
VM
 Algeriet 51 13 22 28 14 4
 Angola 75 23 1
 Argentina 9 2 9 13 10 5 8 1 11 1 2 10 6 18 6 5 2 16
 Australien 44 14 16 21 30 4
 Belgien 1 11 15 13 12 10 10 4 11 11 19 14 6 12
 Bolivia 11 12 13 21 3
 Bosnien och Hercegovina 82 20 1
 Brasilien 5 6 14 3 2 5 1 1 11 1 4 3 5 5 9 1 2 1 5 6 4 20
 Bulgarien 36 15 15 13 12 15 4 29 7
 Chile 10 5 9 3 13 11 22 16 10 9 9
 Colombia 36 14 14 19 21 5 5
 Costa Rica 57 13 19 31 8 4
 Danmark 56 9 8 10 24 4
 Ecuador 70 24 12 17 3
 Egypten 14 13 20 2
 El Salvador 41 16 24 2
 Elfenbenskusten 73 19 17 21 3
 England 28 8 6 11 8 1 8 6 8 4 9 6 7 13 26 14
 Frankrike 1 7 9 6 11 3 13 12 4 3 1 28 2 29 7 14
 Förenade Arabemiraten 59 24 1
 Ghana 77 13 7 25 3
 Grekland 62 24 25 13 3
 Haiti 46 15 1
 Honduras 52 18 30 31 3
 Irak 55 23 1
 Iran 48 14 20 25 28 4
 Irland 58 8 16 12 3
 Israel 40 12 1
 Italien 14 1 1 7 10 9 9 2 10 4 1 12 3 2 5 15 1 26 22 18
 Jamaica 66 22 1
 Japan 65 31 9 28 9 29 5
 Kamerun 49 17 7 22 25 20 31 32 7
 Kanada 54 24 1
 Kina 71 31 1
 Kroatien 66 3 23 22 19 4
 Kuba 24 8 1
 Kuwait 53 21 1
 Marocko 41 14 11 23 18 4
 Mexiko 1 13 12 13 16 11 12 6 16 6 13 13 11 15 14 10 15
 Nederländerna 14 9 14 2 2 15 7 4 11 2 3 10
 Nederländska Ostindien 24 15 1
 Nigeria 63 9 12 27 27 16 5
 Nordirland 33 8 9 21 3
 Nordkorea 38 8 32 2
 Norge 24 12 17 15 3
 Nya Zeeland 50 23 22 2
 Paraguay 12 9 11 12 13 14 16 18 8 8
 Peru 7 10 7 8 20 4
 Polen 27 11 3 5 3 14 25 21 7
 Portugal 38 3 17 21 4 11 18 6
 Rumänien 7 8 12 9 10 12 6 11 7
 Ryssland 60 18b 22 24 3
 Saudiarabien 61 12 28 32 28 4
 Schweiz 14 7 7 6 8 16 16 15 10 19 11 10
 Senegal 68 7 1
 Serbien 80 23 1
 Serbien och Montenegro 74 32 1
 SFR Jugoslavien 5 4 5 7 5 4 7 16 5 10 9
 Skottland 29 15 14 9 11 15 19 18 27 8
 Slovakien 81 16 1
 Slovenien 69 30 18 2
 Sovjetunionen 33 7 6 4 5 7 10 17 7
 Spanien 14 5 4 13 10 10 12 7 10 8 17 5 9 1 23 14
 Sverige 14 8 4 3 2 9 5 13 21 3 13 14 11
 Sydafrika 64 24 17 20 3
 Sydkorea 30 16 20 22 20 30 4 17 15 27 9
 Tjeckien 76 20 1
 Tjeckoslovakien 14 2 5 14 9 2 15 19 6 8
 Togo 78 30 1
 Trinidad och Tobago 72 27 1
 Tunisien 47 13 26 29 24 4
 Turkiet 30 9 3 2
 Tyskland 14 3 10 5 7 2 3 3 1 8
 Ukraina 79 8 1
 Ungern 14 6 2 2 10 5 6 15 14 18 9
 Uruguay 13 1 1 4 12 7 4 13 16 16 26 4 12 12
 USA 1 3 16 10 23 14 32 8 25 12 15 10
 Wales 33 6 1
 Västtyskland 30 1 4 7 2 3 1 6 2 2 1 10
 Zaire 44 16 1
 Österrike 14 4 3 15 7 8 18 23 7
 Östtyskland 43 6 1
Antal länder ArrowRight.svg 13 16 15 13 16 16 16 16 16 16 16 24 24 24 24 32 32 32 32 32  v  r 
Landslag ArrowUp.svg Nr[a] 30 34 38 50 54 58 62 66 70 74 78 82 86 90 94 98 02 06 10 14
Anmärkningar
 1. ^ [a b] Visar i vilken ordning respektive lag gjort sitt inträde i VM-slutspelet baserat på datum och klockslag för första matchen.
Färger
     Bästa VM-placering (bortsett från medaljplaceringar)
     Sämsta VM-placering (bortsett från medaljplaceringar)


Maratontabell[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 20 september 2014[12]

Tabellen omfattar bara de 34 främsta länderna.

Nr Land ( visa ) S V O F GM IM MS P
1 20  Brasilien (20) 104 70 17 17 221 102 +119 227
2 18  Tyskland och Västtyskland (18) 106 66 20 20 224 121 +103 218
3 18  Italien (18) 83 45 21 17 128 77 +51 156
4 16  Argentina (16) 77 42 14 21 131 84 +47 140
5 14  Spanien (14) 59 29 12 18 92 66 +26 99
6 14  England (14) 62 26 20 16 79 56 +23 98
7 14  Frankrike (14) 59 28 12 19 106 71 +35 96
8 10  Nederländerna (10) 50 27 12 11 86 48 +38 93
9 12  Uruguay (12) 51 20 12 19 80 71 +9 72
10 11  Sverige (11) 46 16 13 17 74 69 +5 61
11 10  Ryssland och Sovjetunionen (10) 40 17 8 15 66 47 +19 59
12 11  Serbien och Jugoslavien (11) 43 17 8 18 64 59 +5 59
13 15  Mexiko (15) 53 14 14 25 57 92 −35 56
14 12  Belgien (12) 41 14 9 18 52 66 −14 51
15 07  Polen (7) 31 15 5 11 44 40 +4 50
16 09  Ungern (9) 32 15 3 14 87 57 +30 48
17 06  Portugal (6) 26 13 4 9 43 29 +14 43
18 09  Tjeckien och Tjeckoslovakien (9) 33 12 5 16 47 49 −2 41
19 07  Österrike (7) 29 12 4 13 43 47 −4 40
20 09  Chile (9) 33 11 7 15 40 49 −9 40
21 10  Schweiz (10) 33 11 6 16 45 59 −14 39
22 08  Paraguay (8) 27 7 10 10 30 38 −8 31
23 10  USA (10) 33 8 6 19 37 62 −25 30
24 07  Rumänien (7) 21 8 5 8 30 32 −2 29
25 04  Danmark (4) 16 8 2 6 27 24 +3 26
26 09  Sydkorea (9) 31 5 9 17 31 67 −36 24
27 04  Kroatien (4) 16 7 2 7 21 17 +4 23
28 05  Colombia (5) 18 7 2 9 26 27 −1 23
29 04  Costa Rica (4) 15 5 4 6 17 23 −6 19
30 08  Skottland (8) 23 4 7 12 25 41 −16 19
31 07  Kamerun (7) 23 4 7 12 18 43 −25 19
32 05  Nigeria (5) 18 5 3 10 20 26 −6 18
33 07  Bulgarien (7) 26 3 8 15 22 53 −31 17
34 02  Turkiet (2) 10 5 1 4 20 17 +3 16
Anmärkningar

Det är resultaten efter ordinarie speltid (90 minuter) som har räknats i tabellen. Seger efter förlängning eller efter straffsparkar räknas som oavgjord. Seger ger tre poäng, oavgjorda matcher ger en poäng och förluster ger inga poäng. Värdet inom parentes visar antalet deltagna turneringar. Resultat mellan 1930 och 1990 är omräknade till trepoängssystemet.

Medaljörer[redigera | redigera wikitext]

År Värdnation Final Match om tredjepris
Gold medal world centered-2.svg Guld Resultat Silver medal world centered-2.svg Silver Bronze medal world centered-2.svg Brons Resultat Fyra
1930 Uruguay Uruguay Uruguay  4 – 2  Argentina USA   [Not. 1]  SFR Jugoslavien
1934 Italien Italien Italien  2 – 1 (e.fl.)  Tjeckoslovakien Tyskland  3 – 2  Österrike
1938 Frankrike Frankrike Italien  4 – 2  Ungern Brasilien  4 – 2  Sverige
1950 Brasilien Brasilien Uruguay   [Not. 2]  Brasilien Sverige   [Not. 2]  Spanien
1954 Schweiz Schweiz Västtyskland  3 – 2  Ungern Österrike  3 – 1  Uruguay
1958 Sverige Sverige Brasilien  5 – 2  Sverige Frankrike  6 – 3  Västtyskland
1962 Chile Chile Brasilien  3 – 1  Tjeckoslovakien Chile  1 – 0  SFR Jugoslavien
1966 England England England  4 – 2 (e.fl.)  Västtyskland Portugal  2 – 1  Sovjetunionen
1970 Mexiko Mexiko Brasilien  4 – 1  Italien Västtyskland  1 – 0  Uruguay
1974 Västtyskland Västtyskland Västtyskland  2 – 1  Nederländerna Polen  1 – 0  Brasilien
1978 Argentina Argentina Argentina  3 – 1 (e.fl.)  Nederländerna Brasilien  2 – 1  Italien
1982 Spanien Spanien Italien  3 – 1  Västtyskland Polen  3 – 2  Frankrike
1986 Mexiko Mexiko Argentina  3 – 2  Västtyskland Frankrike  4 – 2 (e.fl.)  Belgien
1990 Italien Italien Västtyskland  1 – 0  Argentina Italien  2 – 1  England
1994 USA USA Brasilien  0 – 0 (3 – 2 str.)  Italien Sverige  4 – 0  Bulgarien
1998 Frankrike Frankrike Frankrike  3 – 0  Brasilien Kroatien  2 – 1  Nederländerna
2002 Sydkorea Sydkorea
Japan Japan
Brasilien  2 – 0  Tyskland Turkiet  3 – 2  Sydkorea
2006 Tyskland Tyskland Italien  1 – 1 (5 – 3 str.)  Frankrike Tyskland  3 – 1  Portugal
2010 Sydafrika Sydafrika Spanien  1 – 0 (e.fl.)  Nederländerna Tyskland  3 – 2  Uruguay
2014 Brasilien Brasilien Tyskland  1 – 0 (e.fl.)  Argentina Nederländerna  3 – 0  Brasilien
Anmärkningar
 1. ^ I det första världsmästerskapet spelades ingen bronsmatch. Fifa tilldömer numera USA bronset och Jugoslavien fjärdeplatsen baserat på deras totala resultat i turneringen.[13]
 2. ^ [a b] Medaljörerna utsågs efter ett gruppspel där alla fyra lagen möttes.[14]

Medaljtabell[redigera | redigera wikitext]

Nr Land Gold medal world centered-2.svg Guld Silver medal world centered-2.svg Silver Bronze medal world centered-2.svg Brons Medals world.svg Totalt
1  Brasilien 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) 2 (1950, 1998) 2 (1938, 1978) 9
2  Tyskland (Västtyskland) 4 (1954, 1974, 1990, 2014) 4 (1966, 1982, 1986, 2002) 4 (1934, 1970, 2006, 2010) 12
3  Italien 4 (1934, 1938, 1982, 2006) 2 (1970, 1994) 1 (1990) 7
4  Argentina 2 (1978, 1986) 3 (1930, 1990, 2014) 0 5
5  Uruguay 2 (1930, 1950) 0 0 2
6  Frankrike 1 (1998) 1 (2006) 2 (1958, 1986) 4
7  England 1 (1966) 0 0 1
7  Spanien 1 (2010) 0 0 1
9  Nederländerna 0 3 (1974, 1978, 2010) 1 (2014) 4
10  Tjeckoslovakien 0 2 (1934, 1962) 0 2
10  Ungern 0 2 (1938, 1954) 0 2
12  Sverige 0 1 (1958) 2 (1950, 1994) 3
13  Polen 0 0 2 (1974, 1982) 2
14  Chile 0 0 1 (1962) 1
14  Kroatien 0 0 1 (1998) 1
14  Portugal 0 0 1 (1966) 1
14  Turkiet 0 0 1 (2002) 1
14  USA 0 0 1 (1930) 1
14  Österrike 0 0 1 (1954) 1

Skyttekungar[redigera | redigera wikitext]

Just Fontaine gjorde hela 13 mål under Fotbolls-VM 1958.

Följande spelare har gjort flest mål och blivit "skyttekungar" i de VM-slutspel som hittills arrangerats. Siffrorna anger antalet mål. Se även Statistik över världsmästerskapet i fotboll för herrar.

Tävlingen hette "Golden Shoe" 19302006, men "Golden Boot" från och med 2010.[15] Sedan 1982 har det officiella namnet innehållit en skosponsor.

Anmärkningar

2010 fanns det fyra spelare som gjorde fem mål, men Thomas Müller fick priset som skyttekung tack vare flest gjorda assists, tre stycken. Som en liten tröst fick övriga tre i skyttetoppen andra utmärkelser: Diego Forlán (ingen assist): "Adidas Golden Ball", Wesley Sneijder (en assist): "Adidas Silver Ball" och David Villa (en assist): "Adidas Bronze Ball".[16] Endast tio assists har gjorts genom alla tider av de tre-fyra bästa målskyttarna genom varje turnering, enligt Fifas statistik för "Golden Boot".[källa behövs]

Främsta målskyttar[redigera | redigera wikitext]

Miroslav Klose har gjort flest mål i VM-slutspelets historia.

Flest mål totalt i VM-slutspelets historia (16) har Miroslav Klose (fördelade över fyra VM-slutspel) gjort. Följande spelare har gjort minst tio mål, se även Statistik över världsmästerskapet i fotboll för herrar.

16 mål

 • Tyskland Miroslav Klose - 2002 (5 mål), 2006 (5 mål), 2010 (4 mål), 2014 (2 mål)

15 mål

 • Brasilien Ronaldo - 1998 (4 mål), 2002 (8 mål), 2006 (3 mål)

14 mål

13 mål

12 mål

 • Brasilien Pelé - 1958 (6 mål), 1962 (1 mål), 1966 (1 mål), 1970 (4 mål)

11 mål

10 mål

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ FIFA (30 maj 2011). ”4. Gender eglibility”. Regulations - FIFA Gender Verification. http://resources.fifa.com/mm/document/footballdevelopment/medical/01/45/42/02/genderverification_efsd.pdf. Läst 19 februari 2016 
 2. ^ [a b] ”1998 FIFA World Cup France” (på engelska). Fifa. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1998/index.html. Läst 16 september 2014. 
 3. ^ About FIFA: TV Data
 4. ^ Harris, Nick (10 juni 2010). ”World Cup final ‘will vie for record of second most-watched event in human history’” (på engelska). Sporting Intelligence. http://www.sportingintelligence.com/2010/06/10/world-cup-final-will-vie-for-record-of-second-most-watched-event-in-human-history-100605. Läst 16 september 2014. 
 5. ^ Goff, Steven (12 juli 2014). ”Argentina vs. Germany in World Cup final pits soccer royalty in search of new crowns” (på engelska). The Washington Post. http://www.washingtonpost.com/sports/dcunited/argentina-vs-germany-in-world-cup-final-pits-soccer-royalty-in-search-of-new-crowns/2014/07/12/9c3b8ba0-093f-11e4-8a6a-19355c7e870a_story.html. Läst 16 september 2014. 
 6. ^ ”Russia and Qatar awarded 2018 and 2022 FIFA World Cups” (på engelska). Fifa. http://www.fifa.com/worldcup/russia2018/news/newsid=1344698/index.html. Läst 16 september 2014. 
 7. ^ Sitdikov, Ramil (20 juni 2013). ”Russia Vows to Fight World Cup 2018 Corruption” (på engelska). RIA Novosti. http://en.ria.ru/sports/20130620/181771450/Russia-Vows-to-Fight-World-Cup-2018-Corruption.html. Läst 16 september 2014. 
 8. ^ ”Qatar’s World Cup will cost $220bn – What does that mean?” (på engelska). Doha News. 9 september 2011. http://dohanews.co/qatars-world-cup-will-cost-220bn-what-does-that. Läst 16 september 2014. 
 9. ^ Michel Platini calls for 40-team World Cup starting with Russia 2018” (på engelska). The Guardian. 28 oktober 2013. http://www.theguardian.com/football/2013/oct/28/michel-platini-40-team-world-cup-russia. Läst 16 september 2014. 
 10. ^ Wilson, Jonathan (30 oktober 2013). ”Non monsieur: why Michel Platini's 40-team World Cup idea is misguided” (på engelska). The Guardian. http://www.theguardian.com/football/blog/2013/oct/30/michel-platini-40-team-world-cup-uefa. Läst 16 september 2014. 
 11. ^ ”All-time FIFA World Cup Ranking 1930-2014” (på engelska) (PDF). Fifa. http://www.fifa.com/mm/document/fifafacts/mencompwc/01/18/03/18/143975-factsheet-fifaworldcupall-timeranking_neutral.pdf. Läst 16 september 2014. 
 12. ^ ”All-time FIFA World Cup Ranking 1930-2014” (på engelska) (PDF). Fifa. http://www.fifa.com/mm/document/fifafacts/mencompwc/01/18/03/18/143975-factsheet-fifaworldcupall-timeranking%5fneutral.pdf. Läst 20 september 2014. 
 13. ^ ”1930 FIFA World Cup Uruguay” (på engelska). Fifa. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/index.html. Läst 16 september 2014. 
 14. ^ ”1950 FIFA World Cup Brazil” (på engelska). Fifa. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/brazil1950/index.html. Läst 16 september 2014. 
 15. ^ ”Adidas Golden Boot” (på engelska). Fifa. http://www.fifa.com/worldcup/awards/golden-boot/intro.html. Läst 18 september 2014. 
 16. ^ ”2010 FIFA World Cup South Africa: Awards” (på engelska). Fifa. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/southafrica2010/awards/index.html. Läst 18 september 2014. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]