Guðni Jóhannesson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Guðni Th. Jóhannesson

Guðni Jóhannesson mars 2017.

Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
1 augusti 2016
Företrädare Ólafur Ragnar Grímsson

Född Guðni Thorlacius Jóhannesson
26 juni 1968 (51 år)
Island Reykjavik
Politiskt parti Oberoende
Maka Elín Haraldsdóttir

(m. 1995–199?)

Eliza Reid (m. 2004-)

Yrke historiker
Webbplats [1]
President Guðni Jóhannesson på statsbesök i Sverige i januari 2018. Kortegen passerar på Strömgatan vid Stockholms ström.

Guðni Thorlacius Jóhannesson, född 26 juni 1968 i Reykjavik, är en isländsk historiker. Han valdes till Islands president i presidentvalet den 25 juni 2016 med 39,08% av rösterna och tillträdde den 1 augusti 2016. Han är Islands sjätte president.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Guðni gick ut från Menntaskólinn í Reykjavík 1987 och tog kandidatexamen i historia och statskunskap vid Warwick University i England 1991. Under 1997 tog han även magisterexamen i historia vid Islands universitet. Två år senare avslutade han med en Master of Studies-examen i historia vid Oxfords universitet i England.

Guðni har arbetat som lärare vid Islands universitet, Reykjaviks universitet, Bifröstuniversitetet och University of London. Han har arbetat som biträdande professor i historia vid Islands universitet och blev anställd som professor i juli 2016. Han har skrivit flera publikationer inom historia, som berörde ämnen som torskkrigen och den isländska ekonomiska kollapsen 2008. Han har därtill utgett biografier över Gunnar Thoroddsen och Kristján Eldjárn samt översatt flera böcker skrivna av Stephen King till isländska.

Guðni beslutade att ställa upp i isländska presidentvalet. Hans program innehåller framför allt förbättringar av lagar gällande folkomröstningar.[1] Guðni valdes till president i juni och är den yngsta presidenten någonsin.

Efter nästan en månad som president var det 68 procent av islänningar som är nöjda med Guðni som president enligt en undersökning som utfördes av MMR. [2]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Guðnis mor Margaret Thorlacius är lärare och journalist, och hans far John Sæmundsson är PE- och sportadministratör. Han har två bröder, Patrek, tidigare landslagsspelare i handboll, och John, systemanalytiker. Fadern, som även var handbollstränare, dog av cancer 1983, 42 år gammal. Guðni tränade handboll som ung.

Hans fru Eliza Reid är från Kanada och de har fyra barn tillsammans. Guðni har även dotter i ett tidigare äktenskap. [3]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ -frambodi Guðni förklarar försörjning RUV. Visad 5 maj 2016.
  2. ^ 68% nöjd med den nya presidenten RUV, visade 5 september 2016
  3. ^ Vem är denna Guðni Th.? Mbl.is. Visad 5. maj 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]