Guanyin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Guanyin
Barmhärtighetens gudinna Guanyin sittande i en grotta. Figurin i Qingbai-porslin tillverkad i Kina mellan 1280-1330 (Yuandynastin), Hallwylska museet.

Guanyin (förenklad kinesiska: 观音, traditionell kinesiska: 觀音 pinyin: Guānyīn) är i kinesisk buddhism en bodhisattva som förknippas med bland annat barnafödande. Hon är medlidandets och nådens gudinna och är en av de mest populära gudomarna inom mahayanabuddhismen. I Kina avbildas hon ofta på ett sätt som påminner om hur Jungfru Maria avbildas i väst.

Guanyin, vars fullständiga namn på kinesiska är Guanshiyin ”(den som) hör världens ljud (lidande)”, avbildas ofta tillsammans med små barn. Par som vill skaffa barn vänder sig speciellt gärna till henne.

Trots att det ursprungligen handlar om en manlig indisk bodhisattva, Avalokiteshvara, så kom Guanyin så småningom i Kina att uppfattas som kvinnlig, vilket senare även skedde i Japan (där hon är känd som Kannon) i Korea och Vietnam.

Det finns en staty av Guanyin i Sverige, på området för Dragon Gate.

Guanyin barmhärtighetens gudinna med barnet och fyra följeslagare. Sittande med högra foten över vänstra knät hållandes barnet i höger hand från 1600-talet, Kina, Blanc-de-Chine. Hallwylska museet.