Bodhisattva

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bodhisattvan Prajnaparamita

Bodhisattva (sanskrit; pali: bodhisatta 'varelse som söker upplysning', av bodhi och sattva 'väsen'[1]), är inom buddhismen en benämning på en blivande buddha, en varelse som står på randen till buddhaskapet. Ordet bodhisattva syftar i de äldsta buddhistiska källorna på Siddhartha Gautama innan denne blev upplyst, senare på en buddha i allmänhet; inom theravada är detta ännu den gängse betydelsen, och den ende bodhisattva som där nämns vid namn är Maitreya, som förväntas bli näste Buddha. Inom mahayana har ordets betydelse senare kommit att vidgas till att betyda en upplyst varelse som stannar i samsara för att rädda andra varelser.

Twenty-five Bodhisattvas Descending from Heaven, japansk målning, ungefär 1300.

Inom Mahayana har ibland en distinktion gjorts mellan bodhisattvor och mahasattvas som är idealiserade bodhisattor som personifierar vissa aspekter av upplysningen. De tre viktigaste mahasattvorna/bodhisattvorna är:

Jämför buddha och arhat.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Harper, Douglas (2001-2013). ”Bodhisattva (n.)”. Online Etymology Dictionary. http://www.etymonline.com/index.php?term=Bodhisattva. Läst 5 december 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]