Guaraní

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet Guarani leder hit. För valutan i Paraguay, se Guarani (valuta).

Guaraní är ett inhemskt sydamerikanskt språk som tillhör språkstammen tupí-guaraní. Det talas av ungefär 5 miljoner människor, varav en del utgör 80 procent av befolkningen i Paraguay, där det dessutom, liksom i den argentinska provinsen Corrientes, tillsammans med spanskan är officiellt språk. Guaraní är också officiellt språk i samarbetsorganisationen Mercosur. Guaraní talas även i andra provinser i norra Argentina, östra Bolivia och i södra Brasilien. Guaraní skrivs med guaranís alfabet. Cabahyba är en stam inom guaraní.

Paraguayansk guaraní kan talas av de flesta paraguayaner, och är obligatoriskt skolämne. Omkring hälften av landets landsbygdsbefolkning talar enbart paraguayansk guaraní, en språkform uppblandad med spanska lånord.

Toponymer och egennamn[redigera | redigera wikitext]

Det finns många toponymer och några egennamn som kommer från Guaraní i Argentina, Uruguay, Paraguay och Brasilien. Dessa är ofta skrivna enligt spanska och portugisiska system och uttalet har förändrats under århundradena, därmed kan ordens betydelse vara svåra att förstå för en guaranítalare.