Guds Moders Beskydd

Från Wikipedia
Ikon över beskyddet, 1800-tal, Ryssland.

Guds Moders Beskydd (kyrkslaviska: Покровъ/Pokrov ("beskydd"), grekiska: Σκέπη/Skepê) är en kristen högtid till Jungfru Maria (Guds moder) som firas inom de östortodoxa och östkatolska kyrkorna. Högtiden är en av de viktigaste i det rysk-ortodoxa liturgiska året.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Det ryska ordet "Pokrov", liksom det grekiska "Skepê", har en mångtydig innebörd. Dels refererar det till en "mantel" eller "slöja", men det betyder också "beskydd" eller "förbön". Det förekommer därför översättningar av högtiden som "Vår frus slöja" eller "Theotokos beskyddande slöja".

Tradition[redigera | redigera wikitext]

Enligt den östortodoxa traditionen uppenbarade sig Jungfru Maria på 900-talet i Sankta Maria Blachernaekyrkan i Konstantinopel, där flera av hennes reliker förvarades, bland annat hennes mantel och slöja. En söndag, den 1 oktober, såg den Helige Andreas Salos, en Kristi dåre, hur kyrkans kupol öppnades och Jungfru Maria svävande kom in i kyrkan åtföljd av änglar. Hon knäböjde och bad för alla troende kristna i världen. Hon gick sedan till platsen där hennes reliker förvarades, tog manteln och bredde den ut över alla närvarande i kyrkan som ett beskydd.

Guds Moders Beskydd firas den 1 oktober (den 14 oktober enligt den gregorianska kalendern). I Grekland firas dagen den 28 oktober, tillsammans med den andra nationaldagen. Annars firas ofta 8 september[1] som jungfru Marias födelsedag.

Inom den västliga kristendomens förekom under hög- och senmedeltiden mariaframställningen Skyddsmantelmadonnan (även inom kyrkligt måleri och skulptur i Sverige), vilken härstammar från den östortodoxa traditionen.[2] Bland annat har kulten kring Skyddsmantelmadonnan sekundärt givit upphov till Barcelonas stadsfestival La Mercè.

Kyrkor upkallade efter Guds Moders Beskydd[redigera | redigera wikitext]

De första kyrkorna tillägnade Guds Moders Beskydd uppkom i Ryssland under 1100-talet. Två av dessa är välkända, VasilijkatedralenRöda torget i Moskva (vilken i Ryssland ofta kallas Pokrovskijkatedralen), och Pokrovkyrkan vid Nerl nära Vladimir.

Källor[redigera | redigera wikitext]