Katolska östkyrkor
Katolska östkyrkor eller östliga katolska kyrkor, orientaliska katolska kyrkor, unierade kyrkor, avser de autonoma, östliga delkyrkor med östlig rit som står i full kommunion med Romersk-katolska kyrkan.
Gemensamt är att de till skillnad från de ortodoxa kyrkorna erkänner biskopen av Rom, påvens överhöghet och står i full kommunion med Heliga stolen. De katolska östkyrkorna tillämpar egen liturgisk rit och kyrkorätt men räknas som lika mycket en del av Romersk-katolska kyrkan som den västliga latinska kyrkan. Medlemmar av de katolska östkyrkorna kallas ibland uniater (ett nyord i 13:e upplagan av Svenska Akademiens ordlista över svenska språket, 2006).
Äldst av dessa delkyrkor är maronitiska kyrkan i Libanon som själv anser att den andliga och juridiska unionen med Rom aldrig bröts, även om de formella banden återknöts på 1100-talet.
I Sverige existerar Vikariatet för de östkatolska kyrkorna i Sverige som självbestämmande mission sui juris för de av romersk-katolska kyrkans orientalisk-katolska kyrkor som finns representerade i landet.
Statistisk översikt[redigera | redigera wikitext]
Referenser[redigera | redigera wikitext]
- ^ Ronald Roberson (source: Annuario Pontificio) (22 augusti 2010). ”The Eastern Catholic Churches 2010”. Catholic Near East Welfare Association. Arkiverad från originalet den mars 2, 2012. https://web.archive.org/web/20120302155251/http://www.cnewa.us/source-images/Roberson-eastcath-statistics/eastcatholic-stat10.pdf.
|