Slöja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brudslöja upplyft för att visa ansiktet.

Slöja är ett plagg som täcker håret och ofta, men inte alltid, ansiktet[1]. Vissa modeller, som nunnors slöjor täcker dock inte ansiktet; de bär ett dok undertill som döljer hals och öron (wimple på engelska) emedan slöjan sitter utanpå. En kvinna som är "beslöjad" har täckt håret och i vissa fall även ansiktet. Jämför "beslöjad blick" och "kasta en slöja över" = dölja, överskyla.

I bland annat traditionell kristen kultur och traditionell islamisk kultur döljer kvinnor håret och ibland ansiktet för att inte riskera att fresta främmande män till syndiga tankar eftersom håret har ansetts vara erotiskt laddat. Paulus påbjuder i Nya Testamentet att långt hår och slöja är hedersamt och naturligt för kvinnor - ett synsätt som var vanligt under antiken.

I svensk traditionell kultur[redigera | redigera wikitext]

När den kristna kulturen nådde Sverige under medeltiden blev slöja (som inte täcker ansiktet) och dok vanligt i övre samhällsklasser som inte var nunnor. Från tidigmodern tid till senare halvan av 1800-talet dolde kvinnor, särskilt gifta kvinnor, håret med slöja utomhus. Med sekulariseringen följde att kvinnor började visa allt mer av håret, men huvudbonad (schal eller hatt) ansågs fortfarande vara en dygd för kvinnliga gudstjänstbesökare långt in på 1900-talet, särskilt inom viss kristen väckelsefromhet i Sverige.[2][3]

Traditionellt täckte brudslöjan ansiktet före vigseln. När prästen förklarat paret man och hustru lyfte bruden på slöjan så att brudgummen kom åt att kyssa henne.

Traditionellt beslöjades borgerliga kvinnor i samband med sorg. Doket hängde framför ansiktet tills begravningen var över. Därefter lyftes det bakåt över sorghatten, som bars ytterligare ½-2 år, beroende på hur nära släktskapet var.

I muslimsk kultur[redigera | redigera wikitext]

På senare tid har ordet "slöja" kommit att användas för den huvudduk som bärs av muslimska kvinnor, främst för att muslimska kvinnors huvuddukar ofta påminner om nunnors och äldre tiders europeiska slöjor och dok. Det kan härvidlag, för tydlighetens skull, dock vara klokt att skilja mellan en hijab (dok eller sjalett), som inte beslöjar ansiktet, och en niqab, som gör det.

I Turkiet var slöja förbjudet för kvinnor mellan år 1925 och 2013.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_habit#Examples_of_Roman_Catholic_religious_habits

  1. ^ http://www.synonymer.se/?query=sl%F6ja&SOK.x=28&SOK.y=8
  2. ^ Såsom en slöja : Den kristna slöjan i en svensk kontext Hallgren Sjöberg, Elisabeth ;2014
  3. ^ Slöjan har en lång historia i Sverige, Svenska Dagbladet 13 april 2015
  4. ^ http://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-slopar-forbud-mot-slojor/

Se även[redigera | redigera wikitext]