Slöja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brudslöja upplyft för att visa ansiktet.

Slöja är ett kvinnoplagg som täcker håret och ofta, men inte alltid, ansiktet och ibland hela kroppen. Slöja bärs av religiösa, kulturella, politiska eller andra skäl.

I bland annat traditionell judisk, kristen och islamisk kultur döljer kvinnor håret för att inte riskera att fresta främmande män till orena tankar eftersom håret har ansetts vara erotiskt laddat. Traditionen har rötter i assyrisk, mykensk, antik grekisk och romersk kultur och har stöd i Bibeln och Koranen. I västerländsk kultur bärs slöja av bruden vid bröllop, gjord av ett löst vävt, tunt eller lätt eller mer eller mindre genomskinligt material. Katolska nunnors slöja benämns dok. I samband med sorg bär kvinnorna flor. Ordet slöja används för olika typer av döljande huvuddukar i den muslimska världen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Att bära slöja är ett bruk som föreskrevs av assyrisk lag så tidigt som på 1200-talet f Kr. Fria kvinnor skulle då bära slöja utomhus, medan slavinnor och prostituerade inte fick beslöja sig. I antikens Grekland skulle gifta kvinnor bära slöja, medan detta var förbjudet för ogifta kvinnor, prästinnor, prostituerade och slavinnor. Då var också slöjan/huvudduken främst en klassmarkering som angav att en kvinna tillhörde en enda man, medan den obeslöjade kvinnan var tillgänglig för alla. Bilder från 100-talet av kvinnor som bär slöja finns i staden Palmyra i nuvarande Syrien.

Paulus uppmanar i Nya Testamentet kvinnor att inte uppträda barhuvade då de utövar sin tro.[1] Jungfru Maria, Jesu moder, har alltsedan kyrkans första århundrade avbildats med en sjal över huvud och axlar. Dessa två faktorer kan vara orsaker till att klosternunnorna bär dok. Bruket att bära slöja spred sig på 1200-talet även till kvinnor i delar av övriga Asien.[2]

I svensk traditionell kultur[redigera | redigera wikitext]

När den kristna kulturen nådde Sverige under medeltiden blev slöja (som inte täcker ansiktet) och dok vanligt i övre samhällsklasser som inte var nunnor. Från tidigmodern tid till senare halvan av 1800-talet dolde kvinnor, särskilt gifta kvinnor, håret med slöja utomhus. Med sekulariseringen följde att kvinnor började visa allt mer av håret, men huvudbonad (schal eller hatt) ansågs fortfarande vara en dygd för kvinnliga gudstjänstbesökare långt in på 1900-talet, särskilt inom viss kristen väckelsefromhet i Sverige.[3][4] Det förekommer än idag att fromma læstadianska kvinnor, unga såväl som äldre, täcker sitt hår med sjal vid besök i bönehus.

Traditionellt täckte brudslöjan ansiktet före vigseln. När prästen förklarat paret man och hustru lyfte bruden på slöjan så att brudgummen kom åt att kyssa henne.

Traditionellt används flor av kvinnor i samband med sorg. Floret hängde framför ansiktet tills begravningen var över. Därefter lyftes det bakåt över sorghatten, som bars ytterligare ½-2 år, beroende på hur nära släktskapet var.

I muslimsk kultur[redigera | redigera wikitext]

Ordet "slöja" används för olika typer av huvuddukar som bärs av muslimska kvinnor utomhus i det offentliga rummet. Koranen föreskriver att troende kvinnor skall fästa ett tygstycke (en khimār, som är en huvudduk som de arabiska kvinnorna före och efter islams inträde i historien hade för vana att fästa över håret[5]) så att den täcker barmen, och svepa in sig i ytterplagg utanför hemmet där främmande män och kvinnor vistas tillsammans. Syftet är att undvika risken att kvinnan blir ofredad och att hon skall visa att hon är en anständig kvinna.[6][7]

Olika typer av slöjor för kvinnor tillämpas i olika muslimska traditioner, och plaggen kan ibland kombineras:[2]

 • hijab, sjal som täcker håret, halsen och axlarna
 • chador, tyg som täcker hela kroppen utom ansikte, händer och fötter
 • burkini, baddräkt som täcker kroppen utom ansikte, händer och fötter, och möjliggör simning
 • abaya, ytterplagg som täcker hela kroppen utom ansikte, händer och fötter
 • niqab, ogenomskinlig slöja som täcker ansiktet utom ögonen
 • burka eller chadri, plagg som täcker hela kroppen inklusive ansiktet och ögonen

I en del muslimskt dominerade länder åläggs kvinnor att bära slöja, och trots mot bestämmelserna straffas av särskild sedlighetspolis kallad shariapolis. I 20 av 39 muslimskt dominerade länder vill merparten av befolkningen att kvinnor själva ska få bestämma om de skall bära slöja[8] trots att stödet för sharia som officiell lag är stort i många av dessa länder.[9]

Att unga muslimska kvinnor i det sekulariserade Europa väljer att bära slöja har flera skäl: att de önskar ta avstånd från västvärldens kommersialiserade, utseendefixerade och sexualiserade kultur; att de vill identifiera sig med den muslimska kulturen; och att de vill underkasta sig Guds vilja (enligt en bokstavlig tolkning av Koranen). De uttrycker ofta en vilja att värna sin integritet och frihet och känner sig fredade från mäns blickar och trygghet för att de inte frestar män till orena tankar och handlingar, när de är beslöjade.

Andra debattörer väljer att tolka slöjan som symbol för manligt förtryck av kvinnor,[2] könssegregering, arrangerade äktenskap och hederskultur. Motståndare till slöjan menar att Koranen bör tolkas utifrån att den skrevs i en annan tid, att mäns orena tankar måste vara deras eget ansvar, och att det inte enbart kan vara kvinnans ansvar att undvika att bli sexuellt ofredad.

Slöjförbud[redigera | redigera wikitext]

Slöjan har blivit politiskt kontroversiell, och olika typer av slöjor har tidvis varit förbjudna i muslimvärlden under 1900-talet:

 • I Egypten uppstod en kvinnorörelse i början av 1900-talet som fick många kvinnor att förkasta slöjan. Man krävde avskaffande av slöjan och menade då mer än själva plagget, man avsåg hela systemet med segregation mellan könen. På vissa universitet är niqab förbjuden i Egypten och Syrien.
 • I Turkiet förbjöd västerländskt orienterade ledare hijab för kvinnor mellan år 1925 och 2013.[10]
 • Shahen av Iran var västerländskt orienterad, och förbjöd täckt ansikte mellan 1936 och 1941, medan ayatollah Khomeinys regim i Iran tvingade kvinnorna att täcka sina huvuden 1979.[2]

Även i västvärlden förekommer förbud mot olika muslimska former av slöjor:

 • under kommunisttiden i Jugoslavien
 • I Frankrike är icke-diskreta religiösa symboler såsom muslimska scarfer (hijab) och slöjor förbjudna i statliga skolor åtminstone sedan 2005, och slöja som täcker ansiktet (burka och niqab) på offentliga platser sedan april 2011. Baddräkten burkini förbjöds i flera kommuner i södra Frankrike i augusti 2016, men förbudet hävdes preliminärt i en vägledande dom samma månad.[11][12]
 • I Belgien, Nederländerna, vissa städer i Spanien samt Sevastopol är slöja som täcker ansiktet förbjudet
 • I den schweiziska kantonen Ticino är slöja som täcker ansiktet förbjudet efter en folkomröstning i juli 2016 då 65% röstade för ett förbud.[13][13]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ 1 Kor 11:3-15
 2. ^ [a b c d] Anne Sörman, "Bakom slöjan", Populär historia 2006-07-11
 3. ^ Såsom en slöja : Den kristna slöjan i en svensk kontext Hallgren Sjöberg, Elisabeth ;2014
 4. ^ Slöjan har en lång historia i Sverige, Svenska Dagbladet 13 april 2015
 5. ^ Kommentar av Mohammed Knut Bergström i noterna till Koranens budskap, sura 24:31.
 6. ^ Koranen 24:30ff, 33:59
 7. ^ http://islam.se/slojan-i-koranen
 8. ^ The world’s muslims: religion, politics and society, kapitel 4: Women and veiling. Attitydundersökning som genomfördes under åren 2008–12 i 39 länder där minst 65% av befolkningen är muslimer i Afrika, Asien och Europa. 2013-04-30.
 9. ^ Åsikter i den muslimska världen, referat av attitydundersökningen The world’s muslims: religion, politics and society, Forskning och framsteg, juli 2013.
 10. ^ http://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-slopar-forbud-mot-slojor/
 11. ^ http://afp.omni.se/0594cbc3-52ec-4729-94a7-b178fdfee458
 12. ^ http://www.dn.se/nyheter/varlden/franskt-burkiniforbud-stoppas/
 13. ^ [a b] ”Muslims face fines up to £8,000 for wearing burkas in Switzerland”. News - World - Europe. The Independent. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/muslims-fined-8000-wearing-burkas-niqab-switzerland-ticino-islamic-dress-a7124586.html. Läst 8 juli 2016.