Slöja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brudslöja upplyft för att visa ansiktet.

Slöja är ett plagg, som ofta, men inte alltid täcker ansiktet[1]. Vissa modeller, som nunnors slöjor täcker dock inte ansiktet; de bär ett dok undertill som döljer hals och öron (wimple på engelska) emedan slöjan sitter utanpå. Slöja (som ej täckte ansiktet) och dok var även vanligt bland kvinnor i övre samhällsklasser som inte var nunnor, under medeltiden men även i tidigmodern tid. Ungefär fram till tidigt 1900-tal.[2]

En kvinna som är "beslöjad" har täckt håret och i vissa fall även ansiktet. Jämför "beslöjad blick" och "kasta en slöja över" = dölja, överskyla.

Traditionellt täckte brudslöjan ansiktet före vigseln. När prästen förklarat paret man och hustru lyfte bruden på slöjan så att brudgummen kom åt att kyssa henne.

Traditionellt beslöjades borgerliga kvinnor i samband med sorg. Doket hängde framför ansiktet tills begravningen var över. Därefter lyftes det bakåt över sorghatten, som bars ytterligare ½-2 år, beroende på hur nära släktskapet var.

På senare tid har ordet "slöja" kommit att användas för den huvudduk som bärs av muslimska kvinnor, främst för att muslimska kvinnors huvuddukar ofta påminner om nunnors och äldre tiders europeiska slöjor och dok. Det kan härvidlag, för tydlighetens skull, dock vara klokt att skilja mellan en hijab (dok eller sjalett), som inte beslöjar ansiktet, och en niqab, som gör det.

Källor[redigera | redigera wikitext]

http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_habit#Examples_of_Roman_Catholic_religious_habits

  1. ^ http://www.synonymer.se/?query=sl%F6ja&SOK.x=28&SOK.y=8
  2. ^ Såsom en slöja : Den kristna slöjan i en svensk kontext Hallgren Sjöberg, Elisabeth ;2014

Se även[redigera | redigera wikitext]