Gulf

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gulf logotyp, 1960-tal
Spindletop - bilder och den äldre Gulfloggan
Nedlagd Gulf-mack vid Katthammarsvik på Gotland

Gulf är ett varumärke för petroleumprodukter.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gulf Oil Corporation är en av The Seven Sisters inom oljeindustrin, det vill säga ett av de största bolagen inom oljeindustrin mellan 1900 och 1980.[1]

Gulf Oil Corporation grundades 1901 efter det att oljekällan Spindletop i Texas, med Anthony F. Lucas som ansvarig för borrningen, visade sig bli världens första högproducerande oljekälla med en volym på 100.000 fat om dagen (16.000 m3). Gulf startade tidigt marknadsföring av sina produkter i dunkar och från pumpar med logotypen Orange Disk. Med tiden kom logotypen att bli oerhört känd och företaget låg mycket långt fram vad det gällde kommersiella och tekniska innovationer. År 1911 öppnade Gulf den första drive-inbensinstationen i Pittsburgh, där dåtidens bilister på ett bekvämt sätt själva kunde tanka bensin från en pump. Gulf satsade hårt på service till bilister och gav bland annat ut gratis vägkartor. Bolaget blev först att exploatera olja under vatten och utveckla den första krackeranläggningen.

Gulf växte stadigt som bolag under mellankrigsåren och verkade inom alla områden i oljeindustrin; från exploatering, produktion och raffinering till transport och försäljning. Bolaget var också verksamt inom petrokemisk industrin och tillverkning av komponenter till bilindustrin. Gulf utvecklade den första syntetiska molekylen Poly Alfa Olefin som är basen i syntetiska motoroljor. Ytterligare landvinningar såsom brandsäkra hydrauloljor och mycket annat har kommit från Gulfs utvecklingsavdelningar. År 1984 upphörde Gulf Oil Corporation som självständigt bolag genom sammangående med Standard Oil of California (SOCAL) och bolaget Chevron bildades. De olika verksamheterna över hela världen såldes ut. I Sverige var det Kuwait Petroleum (Q8) som köpte verksamhet och bensinstationer. Detta bolag gick senare samman med OK och OKQ8 bildades.

Nutid[redigera | redigera wikitext]

I USA finns cirka 2100 Gulfstationer, främst i de nordöstra staterna genom bolaget Gulf Oil Limited Partnership med huvudkontor i Massachusetts. De äger de amerikanska rättigheterna till varumärket. I resten av världen, utom i Spanien och Portugal, ägs varumärket Gulf av det indiska företaget The Hinduja Group.

Idag är Gulf Oil International ett eget fristående affärsområde inom Hinduja Group och finns i över 100 länder. Gulf Oil Corporation har sitt huvudkontor i London. I ett flertal länder, till exempel Finland, England, Nederländerna, Belgien, Tyskland, Turkiet och Luxemburg finns fortfarande bensinstationer under varumärket Gulf.

Gulf i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den första Gulfmacken i Sverige efter nylanseringen 2013. Gulf i Skellefteå ligger intill en av de ursprungliga X-grillarna.

Gulf lanserades i Sverige år 1937 och när företaget var som störst hade man över 4000 försäljningsställen i landet.[2] Under början av 1980-talet fördubblades bensinpriset och många bensinmackar från olika bolag lades ner på grund av bristande lönsamhet. När den amerikanska ägaren till slut drog sig ur den svenska marknaden, 1983, hade antalet mackar sjunkit till 536.[2] De köptes av det kuwaitiska bolaget Q8.

Gulf återkom till Sverige 2007 när bolaget Svenska Naftasyndikat blev licensierad distributör av Gulfs smörjmedel. Det var den norske riskkapitalisten Christen Ager-Hanssen som, då det amerikanska moderbolaget Gulf hade gått samman med SOCAL, köpte rättigheterna till namnet för den svenska marknaden. Han köpte också det lilla företaget Pump.[2] Ett trettiotal bensinstationer skyltades om under första halvan av 2007 och ett särskilt drivmedelskort med Gulfdesign gavs ut. Ager-Hanssens flygbolag, FlyMe, gick emellertid i konkurs i mars 2007 och köpet av Pump kunde inte finansieras. Rättigheterna togs över av Svenska Oljebolaget och en namnstrid blossade upp där Ager-Hanssen hävdade ägarrätten till varumärket. Satsningen lades ner och märket försvann på nytt.[2]

Den första april 2009 övertogs köptes rättigheterna av Hansen Racing AB, ett familjeföretag grundat 1966. År 2012 lanserades planer på en återetablering av märket i Sverige [3] genom ett samarbete med EMAB, en medlemsorganisation för fristående handlare inom trafikbutiker. Den första macken invigdes i Skellefteå 25 april 2013.[4]

Gulf och motorsport[redigera | redigera wikitext]

Gulf var tidigt ute med test av smörjmedel och bensin (Gulf Pride-olja och No-Noxbensin) genom satsningar på motorsport. Den stora uppmärksamheten kom dock när en Gulfprofilerad orange och ljusblå Ford GT40 vann Le Mans 24 timmars 1968 och 1969. Med sponsring i filmen Le Mans med Steve McQueen i huvudrollen befästes Gulfs racingfärger. Sedan 2008 sponsrar Gulf Oil Corporation Aston Martin och ytterligare bilar har lackats med Gulffärgerna. År 2010 syntes Gulfs färger i Sverige genom Hansen Racings sponsring av Tomas Engström i Camaro Cup.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Business: The Seven Sisters Still Rule”. Time. 11 september 1978. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,946053-1,00.html. Läst 24 oktober 2010. 
  2. ^ [a b c d] Jörnmark.se: Drömmen om Gulf, läst 1 maj 2013
  3. ^ Svenska Dagbladet 5 oktober 2012: Gulf gör svensk comeback - tar över 100 Shellmackar, läst 30 april 2013
  4. ^ Svenska Dagbladet 25 april 2013: Gulf tillbaka efter 27 år, läst 30 april 2013

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]