Gumlösa kyrka

Gumlösa kyrka
Kyrka
Gumlösa kyrka i juni 2010
Gumlösa kyrka i juni 2010
Land Sverige Sverige
Län Skåne län
Ort Gumlösa
Trossamfund Svenska Kyrkan
Stift Lunds stift
Församling Vinslövs församling
Koordinater 56°10′26″N 13°58′18″Ö / 56.17389°N 13.97167°Ö / 56.17389; 13.97167
Invigd 1192
Bebyggelse‐
registret
21300000003668
Interiör
Interiör
Interiör
predikstolen
Orgeln

Gumlösa kyrka är en av kyrkobyggnad i Gumlösa. Den tillhör Vinslövs församling i Lunds stift. Gumlösa kyrka är en av Nordens äldsta tegelkyrkor.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Enligt ett gammalt dokument i Gumlösa kyrka invigdes kyrkan den 26 oktober 1191 av ärkebiskop Absalon i Lund. Dateringen är dock aningen osäker. Vid invigningen ska även Norges ärkebiskop Eirik Ivarsson och biskop Stenar från Växjö ha närvarat. Den är Nordens äldsta byggnad, som är uppförd i bränt tegel som säkert kunnat dateras.[1] Teglet brändes i nära anslutning till byggplatsen.

Byggherre för kyrkan var Trugot Kettilsson som vid invigningen skänkte sin samling av helgonreliker till kyrkan. Reliksamlingen ska bland annat ha innehållit ett hårstrå från jungfru Maria och en bit från Kristi kors. Enligt en avskrift av en gammal inventarieförteckning ska det ha funnits så många som 96 olika reliker i kyrkans ägo[2].

Kyrkan hade redan från början både valv och torn, vilket är ovanligt för så gamla kyrkor. Kyrkans placering, på en kulle med uppsikt över vadstället över Almaån, de högt sittande fönsterna och bomhålen vid dörrarna tyder på att kyrkan också byggdes som försvarsställning[3]. Under senmedeltiden byggdes tornets överdel om och trappgavlarna byggdes.

Exteriört ska kyrkan aldrig ha haft puts, utan det röda teglet har alltid varit synligt. Interiört togs putsen ner vid 1800-talets slut och det röda teglet framhävdes.

År 1904 härjades kyrkan av en eldsvåda, varvid nästan alla i kyrkan förvarade inventarier förstördes. Intet återstod mer än murarna och de massiva valven. Sedermera har kyrkan varsamt restaurerats efter Theodor Wåhlins ritningar. Då återfick kyrkan portaler och fönster i romansk stil.

En oanvänd gravsten föreställande Birger Nilsson (Grip) och hans hustru Brita Joakimsdotter Brahe finns på en av kyrkans väggar.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Dopfunten är i stort sett det enda inventariet som klarade branden, eftersom den är gjord av sandsten. Dopfunten är den enda som är signerad av Tove stenmästare. Dopfunten är lika gammal som kyrkan själv och man antar att den stod i kyrkan vid invigningen.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Manual Pedal Koppel
Borduna 16´ Bihängd Man/Ped
Principal 8´ Man 4'/Man
Flûte harmonique 8'
Salicional 8'
Violin 8'
Gamba 4'
Crescendosvällare

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]