Gunhild Anundsdotter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gunhild Anundsdotter
Schackpjäsdrottning från 1000-talet.
Danmarks drottning
Regeringstid 1048–1049
(&&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02 år och &&&&&&&&&&&&&080.&&&&&080 dagar)
Företrädare Emma av Normandie
Efterträdare Gunhild
Gemål Sven Estridsson
Ätt Erik Segersälls ätt
Far Anund Jakob
Mor Gunhild (osäkert)

Gunhild Anundsdotter av Sverige, också kallad Gyda Anundsdotter var en svensk prinsessa och dansk drottning, död c. 1049.

Hon var dotter till kung Anund Jakob; det är osäkert om drottning Gunhild var hennes mor. Hon gifte sig år 1048 med Sven Estridsson av Danmark. Av Sven Estridssons mer än 20 barn vet man inte om något var med Gunhild.

Enligt legenden hände sedan detta: På grund av deras nära släktskap (kusiner) tvingade påven dem med hot om bannlysning att skiljas 1049. Gunhild ägde gods i Gudhem i Västergötland. Efter skilsmässan flyttade hon till Västergötland, och enligt Adam av Bremen och Saxo grundade Gunhild i Gudhem, ett kloster 1052.

Historien om skilsmässan och grundandet av klostret är osäkert bekräftad och beror möjligen på en sammanblandning med hennes mor/styvmor Gunhild, som hade samma namn och som sedan också var gift med Sven. Gunhild/Gyda dog troligen efter ungefär ett års äktenskap. Året därpå, 1050, kom hennes mor/styvmor, som också hette Gunhild, och som nyss blivit änka, från Sverige och gifte sig med Sven. De tvingades snart skiljas med hot om bannlysning, troligen på grund av att Sven gift sig med sin förra frus mor/styvmor, vilket för kyrkan var släktskap i förbjudna led. Styvmodern Gunhild återvände sedan till Sverige, där hon ägde gods i Västergötland, och levde enligt traditionen ett klosterliknande, fromt liv i sonande för sina synder. Gudhems kloster grundades dock exakt hundra år senare; år 1152.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Alf Henrikson: Dansk historia (1989)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]