Emma av Normandie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Emma tar emot en bok tillägnad henne

Emma av Normandie, född cirka 988, död 6 mars 1052, var drottning av England tre gånger, dels genom äktenskapet med Ethelred den villrådige 1002-1016 och sedan genom äktenskapet med Knut den store, då hon även blev drottning av Danmark och Norge. Hon var dotter till Rikard I av Normandie och hans andra hustru Gunnor.

Två av Emmas söner - en med vardera make - samt två styvsöner blev engelska kungar, liksom hennes brorsonson.

Vid den danska invasionen av England 1013 tog Emma sina söner med Ethelred - Alfred och Edvard - till Normandie, där de stannade tills hon återvände för att gifta sig med Knut, nu kung av England, efter Ethelred och hans sons (hennes styvson) Edmunds död.

När Knut dog återvände Alfred och Edvard 1036, möjligen som ett försök att avsätta Knuts illegitime son Harald Harfot, som hade gripit makten över England vid halvbrodern Hardeknuts frånvaro. Hardeknut var son till Emma och Knut den store. Alfred fångades och dödades, medan Edvard undkom till Normandie tillsammans med modern.

Haralds död 1040 och trontillträdet av den mer försonlige Hardeknut banade väg för Edvards återkomst till England som medregent och då Hardeknut dog 1042, blev Edvard kung av England. Emma återvände följande år och tillbringade sina sista dagar i Winchester, Hampshire, där hon sedan begravdes bredvid Knut den store.

Emmas äktenskap och roll utgjorde den länk mellan England och Normandie som skulle utmynna i att hennes brorsonson Vilhelm Erövrarens invasion av England 1066.

Äktenskap och barn[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Aelgifu av York
Drottning av England
1002–1013
Efterträdare:
Swiatoslawa av Polen
Företrädare:
Swiatoslawa av Polen
Drottning av England
1014–1016
Efterträdare:
Sig själv
Företrädare:
Sig själv
Drottning av England
1017–1035
Efterträdare:
Edith av Wessex
Företrädare:
Swiatoslawa av Polen
Drottning av Danmark
1018–1035
Efterträdare:
Gunhild Anundsdotter
Företrädare:
Astrid Olofsdotter av Sverige
Drottning av Norge
1028–1035
Efterträdare:
Elisabet av Kiev