Gunilla Brodrej

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gunilla Maria Brodrej, född 23 maj 1962, är en svensk musikkritiker och redaktör, anställd på Expressen sedan 1999. Innan dess arbetade hon på Sveriges Radio P2[1]. Hon är bland annat känd för "mediabråket" med författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson, och för sina uttalanden om så kallad operasexism.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

Upprinnelsen till en kontrovers med Anders Jacobsson och Sören Olsson var en bloggartikel av Jacobsson på Alltombarn.se. I artikeln som hon reagerade på hade Jacobsson uttryckt sig ironiskt och nedsättande, alternativt lätt satiriskt, om ensamkommande flyktingbarn. Han ifrågasatte också deras ålder. Brodrej skrev därefter i snabb följd två personligt kritiska artiklar i Expressen om Jacobsson, där också hans författarkollega Sören Olsson fick en släng av kritik i den andra artikeln.

Radiosymfonikernas framförande av musik från tv-spelet HaloBerwaldhallen fick Brodrej att reagera.[2]

Försommaren 2012 uppstod en debatt i Kultursverige med utgångspunkt i Brodrejs kritik av den svenska operascenen, som hon ser som alltför präglad av en manlig sexuell blick. Särskilt kritisk var hon mot en uppsättning av Lady Macbeth från MtsenskdistriktenGöteborgsoperan där det förekommer flera explicit sexuella scener. Det mothugg hon fick från bland andra dramaturgen Göran Gademan gjorde att hon i nästa artikel skrev att det bekräftade hennes uppfattning om "operahus som uppehållsrum för Benny Hills lärjungar".[3] Diskussionen följdes sedan upp i TV-programmet Debatt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Personinfo på expressen.se
  2. ^ SvD - "De begriper inte ett dyft om spelmusik"
  3. ^ Operasexism Expressen