Gunnar Persson (serieskapare)

Från Wikipedia
För liknande namn, se Gunnar Persson.
Gunnar Persson
Född13 oktober 1933[1][2]
Storvik, Sverige
Död8 april 2018[2] (84 år)
Örebro, Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningSerieskapare
BarnJonas Persson (f. 1968)
FöräldrarElov Persson
SläktingarIngvar Persson (syskon)
Redigera Wikidata
Gunnar Persson med fadern Elov 1968, vid övertagandet av serien Kronblom.

Gunnar Verner Persson, född 13 oktober 1933 i Hofors församling,[3] död 8 april 2018 i Örebro,[4] var en svensk serieskapare, mest känd för Kronblom-serien som han övertog efter sin far Elov Persson.

Persson har även skapat de tecknade serierna Gus och Herr Larsson och har dessutom både tecknat och skrivit manus till 91:an. Han har även skrivit manus till serierna Flygsoldat 113 Bom, Konstapel Knut och Frisk och Rask.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gunnar Persson föddes 1933 i Storvik som ligger strax väster om Sandviken. Under uppväxten kom han i kontakt med serievärlden då hans far Elov Persson tecknade de både folkkära serierna Kronblom och Agust och Lotta. Gunnar och hans bror Ingvar kunde i skolan märka av seriernas popularitet: Gunnar, som inte var så lång, kallades av skolkamraterna för Agust, medan den längre Ingvar kallades Kronblom.

Liksom både sin far och bror hade han bra tecknaranlag, vilket han visade i tidig ålder. När han så småningom ville utbilda sig var det tecknarbanan som lockade. 1952-1954 gick han tecknarutbildning på Berghs i Stockholm. Efter utbildningen frilansade Gunnar Persson som tidningstecknare i Stockholm. Han arbetade bland annat för DN och Stockholmstidningen och i slutet av femtiotalet hamnade han mer och mer i humorfacket då han försåg många tidningar runt om i landet med skämtteckningar.

1961 skapade Gunnar Persson sin första serie ”Gus”, en pantomimserie, som dök upp i Sydsvenska Dagbladet första gången. Den kom senare att publiceras i ett trettiotal olika tidningar i Sverige, Norge och Finland. Fyra år senare tog han kontakt med serietidningen 91:an och debuterade där med serien ”Herr Larsson”. Dessa serier fick dock träda tillbaka då han tog över Kronblom-tecknandet efter sin far 1967.

Gunnar Persson fick ta över Kronblom-serien och gav serien en pånyttfödelse. Han har idag (2010) tecknat Kronblom i 43 år – längre än fadern Elov. Gunnar har även varit mer produktiv än sin far vad gäller seriemängden, det har blivit 7 000 sidor genom åren (inräknat veckoavsnitt till tidningen Allers och serier i 91:an). Han har dessutom tecknat 91:an och 91:an i formatet Klackamo dagbok i flera tusen sidor.

Gunnar Persson är gravsatt i minneslunden på Längbro kyrkogård.[5]

91:an[redigera | redigera wikitext]

1969 tog Nils Egerbrandt kontakt med Persson angående 91:an-tecknandet. Egerbrandt var då strängt pressad av att producera tillräckligt med 91:an-serier – till skillnad från idag, då serien har flera manusförfattare och tecknare, så var Egerbrandt ensam om att teckna och producera manus till 91:an.

Egerbrandt behövde avlastning och det fick han av Persson. Denne bistod med idéer och skisser och därmed var han också involverad i 91:an-serien. Senare under 70- och 80-talet tecknade han egna 91:an-serier men fick sedan dra ner på produktionen då han behövde mer tid åt Kronblom-serien. Klackamo dagbok fortsatte Persson dock teckna ända fram till år 2000.

På frågan vilken figur Persson känner mest sympati för i 91:an svarar han Major Morgonkröök:

Han är den av officerarna som är hyggligast, bara han får ha sin konjak och sina cigarrer i fred så ordnar det mesta sig med permissioner och annat.

De som är svårast att rita är översten och 87:an, men de är annars bra som typer. Jag gillar alla figurer i serien. Möjligen är löjtnanten lite blek.

– intervju från 1992

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Libris, Gunnar Persson, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Lambiek Comiclopedia, Lambiek, 1 november 1999, Gunnar Persson, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ Sveriges befolkning 1990: Persson,
  4. ^ ”Kronbloms tecknare död”. Sveriges Radio. 9 april 2018. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6927351. Läst 9 april 2018. 
  5. ^ SvenskaGravar

Källor[redigera | redigera wikitext]