Gustave Moreau

Från Wikipedia
Gustav Moreau, 1850

Gustave Moreau, född 6 april 1826 i Paris, död 18 april 1898 i Paris, var en fransk målare. Han var ett betydande namn inom symbolismen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Moreau var son till en arkitekt, som upptäckte hans talang. Han studerade till en början under ledning av François-Édouard Picot och blev vän med Théodore Chassériau, vars arbeten starkt påverkade hans eget.

Moreau blev professor vid Paris École des Beaux-Arts 1891 och bland hans många elever fanns fauvistmålare som Henri Matisse och Georges Rouault. Även Jules Flandrin, Theodor Pallady och Léon Prin studerade med Moreau.

Under sin livstid producerade Moreau mer än 8 000 målningar, akvareller och teckningar, av vilka många är utställda i Paris Musée National Gustave Moreau. Museet är beläget i hans tidigare ateljé, och inledde sin verksamhet 1903.

Måleri[redigera | redigera wikitext]

I symbolmättade svårtydda målningar skildrade han en exotisk drömvärld av orientalisk prakt, fylld av suggererade detaljer.[1]

Moreau hade en 25-årig personlig relation, eventuellt romantisk, med Adelaide-Alexandrine Dureux, en kvinna som han målade av flera gånger. Hans första målning var en Pietà som nu finns i katedralen i Angoulême. År 1853 visade en Scen från Höga visan och Darius Död på Salongen i Paris. År 1853 bidrog han till atenarna med Minotauren och Moses tagande av sina sandaler vid synen av det förlovade landet till den stora utställningen.

Orfeus (1865)

Oedipus och sphinxen, en av hans första symbolistiska målningar, ställdes ut på Salongen av 1864. Moreau fick då snabbt ett rykte om sin excentricitet. En kommentator sade att hans arbete var "som en pastisch på Mantegna skapad av en tysk student som slappnar av från sin målning genom att läsa Schopenhauer". Målningen finns för närvarande i den permanenta samlingen på New York Metropolitan Museum of Art.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]