Henri Matisse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Henri Matisse
Portrait of Henri Matisse 1933 May 20.jpg
Henri Matisse i maj 1933.
Född31 december 1869
Le Cateau-Cambrésis, Nord, Frankrike
Död3 november 1954 (84 år)
Nice, Alpes-Maritimes, Frankrike
BegravningsplatsCimiez
Make/makaAmélie Parayre
(g. 1898–1954)
Konstnärskap
UtbildningÉcole nationale supérieure des Beaux-Arts och Académie Julian
RörelseFauvism, modernism, impressionism
Signatur
Matisse autograph.png
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Henri Matisse, Henri Émile Benoît Palen, född 31 december 1869 i Le Cateau-Cambrésis i Nord, död 3 november 1954 i Nice i Alpes-Maritimes, var en fransk konstnär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Matisse är en av de främsta bland de tidiga modernisterna och han arbetade med varierande uttrycksmedel och material, men var i huvudsak målare. Matisse föddes i Le Cateau-Cambrésis men växte upp i Bohain-en-Vermandois i departementet Aisne. Han flyttade 1887 till Paris för att studera juridik. Under en tids sjukdom började han att måla och 1891 inledde han studier i måleriAcadémie Julian i Paris, där han bland annat studerade för Odilon Redon och Gustave Moreau.

I början var han mycket influerad och inspirerad av verk av konstnärerna Édouard Manet, Paul Signac och Paul Cézanne. Han blev snart ledare för de målare som kallas fauvister. 1901 deltog han i en utställning och 1904 hade han sin första separatutställning. När han flyttade söderut till bland annat franska rivieran, träffade han André Derain. Hans måleri utvecklades och verken mellan 1906 och 1917 räknas till hans förnämsta. Efter att han bosatt sig permanent i Nice 1921 blev hans konst mer dekorativ och lite mindre intensiv.

Den svenske konstnären och författaren Carl Palme tog 1908 initiativet till bildandet av Académie Matisse i Paris, där bland andra 40 svenska elever fick sin utbildning under Matisses ledning. Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Edward Hald och Einar Jolin ingick i elevskaran.

1941 fick han besked att han hade cancer, men trots att han blev rullstolsburen hindrade inte detta honom från att arbeta med sin konst. Han var dock märkt av sjukdomen och det var vid denna tidpunkt han började arbeta med papper och kollage, som även det blivit ett signum för Matisse, tack vare hans känsla för färg och form.

Moderna Museet[1] i Stockholm innehar några verk av Matisse och han är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[2], Arkivet för dekorativ konst[3] och Nationalmuseum[4] i Stockholm.

Verk[redigera | redigera wikitext]

Harmoni i rött[redigera | redigera wikitext]

I målningen Harmoni i rött (1908) sammanfattade och fullbordade Matisse den fauvistiska revolutionen med en pulserande komposition av linjer och enhetliga färgfält, ett lysande försök till en ren, barnasinnad, kreativ lek med enklast möjliga bildmässiga medel, några få kontrasterande varma och kalla färger och en del böjda och en del raka linjer. Perspektiv och modellering har helt försvunnit, rummet har reducerats till ett minimum, ljuset har helt enkelt blivit en enhetlig färgfunktion, inte ett återsken från en belyst yta. Färg flödar över rummet och blir till något väsentligt, som omsluter betraktaren, så att vi börjar att bli delaktiga av upprymdheten i konstnärens egen inlevelse i sitt uttrycksmedel.

La pastorale[redigera | redigera wikitext]

La pastorale av Henri Matisse ska ha blivit slängd i en sopcontainer i samband med en konstkupp mot ett museum i Paris.[5]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Palme, Carl (1950). Konstens Karyatider, 262 sidor. Rabén & Sjögren.
  • Utförlig källförteckning i franska Wikipedia.
  • Representativt bildmaterial i engelska Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]