Hoppa till innehållet

Gyllenstiernsgatan

Gyllenstiernsgatan sedd från Karlavägen.

Gyllenstiernsgatan är en 250 meter lång gata i stadsdelen Östermalm i Stockholms innerstad. Gatan är en tvärgata som sträcker sig från Karlavägen i söder och fram till Valhallavägen i norr. Öppningen mot Karlavägen är avstängd för genomfartstrafik.

Bostadshusen längs med gatan visar på tidstypisk 50-talsarkitektur, däribland fastigheten på Gyllenstiernsgatan 3-7 som ritades av arkitektfirman, Backström & Reinius Arkitekter AB[1]. Enligt Stockholms stadsmuseum är byggnaderna på den västra sidan grönmärkta medan de är gulmärkta på den östra sidan[2]. Vid gatans ände mot Karlavägen ligger Banérportsskolan som bedriver skol- och fritidsverksamhet från förskoleklass till och med årskurs 6[3].

Skadorna efter bombattentatet på Gyllenstiernsgatan 4 den 13 januari år 2020.

En av fastigheterna vid gatan skadades vid en explosion i januari 2020.[4] Fastigheten ägs av Marie Atmer, som även är VD, ägare eller styrelseledamot i ett antal fastighetsbolag.[5]

Gatans namn[redigera | redigera wikitext]

Gyllenstiernsgatan fick sitt nuvarande namn 1931 och uppkallades efter statsmannen Johan Göransson Gyllenstierna under kategorin "fosterländska och historiska namn".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]