Gyllenstiernsgatan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gyllenstiernsgatan sedd från Karlavägen.

Gyllenstiernsgatan är en 250 meter lång gata i stadsdelen Östermalm i Stockholms innerstad. Gatan är en tvärgata som sträcker sig från Karlavägen i söder och fram till Valhallavägen i norr. Öppningen mot Karlavägen är avstängd för genomfartstrafik.

Bostadshusen längs med gatan visar på tidstypisk 50-talsarkitektur, däribland fastigheten på Gyllenstiernsgatan 3-7 som ritades av arkitektfirman, Backström & Reinius Arkitekter AB[1]. Enligt Stockholms stadsmuseum är byggnaderna på den västra sidan grönmärkta medan de är gulmärkta på den östra sidan[2]. Vid gatans ände mot Karlavägen ligger Banérportsskolan som bedriver skol- och fritidsverksamhet från förskoleklass till och med årskurs 6[3].

Skadorna efter bombattentatet på Gyllenstiernsgatan 4 den 13 januari år 2020.

En av fastigheterna vid gatan skadades vid en explosion i januari 2020.[4] Fastigheten ägs av Marie Atmer, som även är VD, ägare eller styrelseledamot i ett antal fastighetsbolag.[5]

Gatans namn[redigera | redigera wikitext]

Gyllenstiernsgatan fick sitt nuvarande namn 1931 och uppkallades efter statsmannen Johan Göransson Gyllenstierna under kategorin "fosterländska och historiska namn".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stockholmsarkitekter”. https://stockholmskallan.stockholm.se/PostFiles/SMF/SD/SSMB_0013577_08.pdf. Läst 2 januari 2020. 
  2. ^ ”Klassificieringskarta”. http://kartor.stockholm.se/bios/dpwebmap/cust_sth/kul/klassificering/v. Läst 4 januari 2020. 
  3. ^ ”Banérportsskolan”. https://www.banerporten.se/skolan/om_skolan. Läst 4 januari 2020. 
  4. ^ https://www.expressen.se/nyheter/larm-om-explosion-pa-ostermalm/ läst 2020-01-15
  5. ^ https://fastighetsnytt.se/2020/01/fastighetsagaren-om-explosionen-obehagligt/ läst 2020-01-15

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]