Karlavägen

Karlavägen och Karlaplan från luften 1994.

Karlavägen är en esplanadÖstermalm i Stockholms innerstad. Gatan sträcker sig från Birger Jarlsgatan till Oxenstiernsgatan. Mellan Birger Jarlsgatan och Engelbrektsgatan är Karlavägen en vanlig gata kantad av breda trottoarer med planterade träd. I den övriga sträckningen är körfälten skilda åt av en bred allé med en gångväg i mitten. Karlavägen bryts tillfälligt av vid Karlaplan. Några kända byggnader längs Karlavägen är Engelbrektskyrkan, Arkitekturskolan KTH, Östra Reals Gymnasium och Garnisonen.

Kollektivtrafik[redigera | redigera wikitext]

Karlavägen trafikeras av flera olika busslinjer. Busshållplatser finns på Karlavägen vid Radiohuset (linje 4), Garnisonen (linje 4), Karlaplan (linje 67), Skeppargatan (linje 67), Nybrogatan (linje 1 och 67), Humlegården (linje 1 och 67) och Runebergsplan (linje 67). Tidigare fanns också en busshållplats på Karlavägen vid Engelbrektskyrkan som drogs in 2015.

Tunnelbanan har två stationer med uppgång vid Karlavägen. Karlaplan har en uppgång mot Karlavägen vid Karlaplan och Stadion har en uppgång mot Karlavägen vid Nybrogatan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Karlavägen var länge en enkel landsväg som gick under namn som Gröna Gatan och Norra Humlegårdsgatan. 1866 kom Albert Lindhagens nya stadsplan där Karlavägen pekades ut som en ny paradgata med Karlaplan som stjärnplats. 1868 hade man sprängt bort Tyskbagarbergen norr om gatan och på så vis möjliggjort bebyggelse även på gatans norra sida.

Byggnader och verksamheter (urval)[redigera | redigera wikitext]

Axel Swinhufvud framför sin pappershandel, Karlavägen 27.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Karlavägens skulpturgalleri[redigera | redigera wikitext]

Utmed Karlavägen, från Engelbrektsgatan i väst till Banérgatan i öst, finns en av Sveriges största utomhussamlingar av offentlig konst.

Urna av Hedy Joly-Dahlström.
Staden av Lars-Erik Husberg.
Scaola av Arnaldo Pomodoro.

Konstverk i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]