Gymkhana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gymkhana Mounted Games är en ridsport som härstammar från England. Den uppfanns år 1957 av Överste Sir Mike Ansell vars syfte var att skapa en tävling som inte krävde dyra hästar. Mounted Games har sedan dess spritts över världen och 1986 kom den till Sverige. Namnet "gymkhana" är en svensk översättning av engelskans "Mounted Games". Sporten utövas av både juniorer samt seniorer och endast ponnyer får användas. Sverige har sedan 1998 anordnat SM i lag, par samt individuellt.

Mounted Games består av stafettgrenar på ponny som kräver mycket stor smidighet och uthållighet hos såväl ponnyer som ryttare. Man tävlar i lag om fem personer varav 4 rider varje gren eller i par eller individuellt. Några exempel på grenar är:

  • Slalomridning: Varje lag skall ha fem stolpar på banan. Ryttarna rider slalom mellan dessa. I handen har de en stafettpinne som lämnas till nästa ryttare. Slalom kan även ridas i par med ett rep emellan.
  • Bollar: På mitten på banan står en hink. I slutet av banan ligger 4 tygbollar. Ryttarna har en boll i handen som kastas i hinken på mitten. I slutet på banan hoppar ryttaren av sin ponny och plockar upp en boll. Därefter hoppar ryttaren upp på sin ponny, rider tillbaka till startlinjen så snabbt som möjligt och lämnar över bollen till näste ryttare osv.
  • Fånga upp ringar med ett träsvärd
  • Placera flaggor i koner: Första ryttaren har en flagga som ska placeras i en kon på banan. Sedan tar ryttaren upp en ny flagga från en annan kon och överlämnar den till nästa ryttare.

Mounted Games är även en gammal sport. I Kungliga bibliotekets samling med vardagstryck i Stockholm finns trycksaker från olika sporter och tävlingar. På enstaka blad från 1903 finns Monted Games med som sport, men det kan finnas trycksaker från tidigare år. På trycksakerna samsas sporten med aktiviteter som kanonrullning och flaggplockning och förmodligen var det en typ av militärsport, till häst. I Nordisk familjebok från 1909 finns sporten med som uppslagsord.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]