Härjarö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Härjarö är en halvö i Veckholms socken i Enköpings kommun i den uppländska bygden Trögden vid Mälarens strand, strax norr om Adelsö, Munsö och Birka. Den är numera ett naturreservat Härjarö naturreservat och där finns en vindskyddad gästhamn[1] och herrgård med konferensverksamhet. På området finns även en höghöjdsbana.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ortnamnet som i den äldsta skriftliga källan (1378) skrivs Heriærnom, har sannolikt bildats av fornsvenskans hær = "stenig mark" och arin = "grusö", "grusig mark". Betydelsen är alltså ungefär "Platsen/Ön med mycket sten och grus". En alternativ tolkning är att halvöns namn skulle ha något att göra med personnamnet Hergeir, närmare bestämt med den Hergeir som onmämns av Rimbert som Birkas hövitsman. När Nordens apostel Ansgar år 829 kom till Björkö i Mälaren var Hergeir enligt Rimbert en av de första som lät döpa sig. Efter dopet ska Hergeir ha byggt en kyrka Birka av timmer på Birka, som han nattetid lär ha fraktat från Härjarö.[källa behövs] Birkas träkyrka, som det tyvärr inte finns några lämningar efter, skulle därmed vara Sveriges första kyrka.[källa behövs] Härjarö har varit bebott redan under forntiden vilket bevisas av det stora gravfält som ligger strax sydväst om huvudbyggnaden. Fornlämningarna är från 800-1050, d.v.s. vikingatid.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ harjaro.se - Gästhamn; info och litet bildspel Arkiverad 2 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ ”Puls Camp - Höghöjdsbanan”. Arkiverad från originalet den 31 december 2010. https://web.archive.org/web/20101231205512/http://www.puls.nu/pages/index.php/hoghojdsbanan. Läst 17 maj 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]