Håkansböle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Håkansböle
Hakunila (finska)
Stadsdel
Stad Vanda
Storområde Håkansböle storområde
Folkmängd 11 110 (2007)
Stadsdelens nummer 94
GeoNames 659406
Språk  
- finska 83,5 %
- svenska 2,3 %
- övriga 14,2 %
Vandakarta med Håkansböle markerat
Vandakarta med Håkansböle markerat
Källa: Aluesarjat
Håkansböle gårds huvudbyggnad i jugendstil

Håkansböle (fi. Hakunila) är en stadsdel i Vanda stad i Södra Finlands län.

Det bor cirka 11 000 människor i Håkansböle som ligger i östra Vanda. Stadsdelen gränsar till Lahtisleden i väster, Ring III i söder, Gjutan och Sottungsby i öster, samt Östra Haxböle i norr. Centrum i Håkansböle byggdes på 1970-talet som ett tätt höghusområde på en ås. Runt omkring finns småhusbebyggelse samt friluftsområden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En gammal by har funnits vid Kormängsbäcken på den östra sidan av Håkansbölebacken sedan flera sekler tillbaka. På 1600-talet grundades två herrgårdar på området Håkansböle gård och Nissbacka gård. Själva stadsdelen Nissbacka ligger 6 kilometer från Nissbacka gård. Namnet Håkansböle kommer av den första kända ägaren av markerna, Håkan Jönsson som levde på 1500-talet. Håkansböle gård ägs nuförtiden av Vanda stad och till helheten hör bland annat huvudbyggnaden i jugendstil, ritad av Armas Lindgren 1905, samt mutterlusthuset som byggdes till Sveriges kung Gustav III besök år 1775. Nissbacka gård brann år 1935 och ruinerna finns fortfarande kvar.

Service[redigera | redigera wikitext]

I centrum av Håkansböle finns ett köpcentrum med bland annat snabbköp och apotek, samt restauranger och barer. Det finns också flera skolor, ett bibliotek och en kyrka i stadsdelen, samt en simhall.

Håkansböle på film[redigera | redigera wikitext]

På sommaren 2002 filmades den finska filmen Nousukausi i Håkansböle. Håkansböle skulle föreställa Helsingforsförorten Jakobacka där också inspelningar skedde. Scener filmades i Håkansböle köpcentrum och på Ormberget.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]