Höjdarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den amerikanska TV-serien (originaltitel: The Heights), se Höjdarna (amerikansk TV-serie)
Höjdarna
Genre Barnprogram
Skapad av Petter Lennstrand
Medverkande Gustav Funck, Gustav Lundkvist, Morgan Alling, Björn Carlberg, Sara Denward, Cecilia Olin, Thomas Lundqvist mfl.
Antal avsnitt 52
Antal säsonger 1
Land Sverige Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag BLA Stockholm, Svensk Filmindustri
Sändning
Originalvisning 2004
Externa länkar
IMDb

Höjdarna är ett gäng dockor, tillika namnet på en av de svenska barn-tv-serier där de figurerat. Höjdarna bor uppe på taken i en liten stad. Programmet producerades av SF och skapades av Eva Svenstedt-Ward tillsammans med Petter Lennstrand som även regisserade ett par avsnitt. Manuset skrevs av bland annat Martin Olczak, och BLA Stockholm gjorde dockorna. Marietta von Hausswolff von Baumgarten var manusansvarig, samt ingick i storylinegruppen med Eva Svenstedt-Ward.

Höjdarna spelades in i 52 avsnitt, varav delar ur 24 av avsnitten visades i 2004 års julkalender i SVT, Allrams höjdarpaket. Detta var första gången Höjdarna dök upp i TV, men alla 52 avsnitt har senare visats i egna inslag i SVT:s Bolibompa.

Under 2005 släpptes också ett mycket populärt brädspel med Höjdarna.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

De olika figurerna spelas på olika sätt. Till vissa av dockorna används två dockspelare och ibland kan en docka spelas av olika personer. Alla figuerna har dock alltid samma röst.

Abbe[redigera | redigera wikitext]

Abbe bor ihop med sin lillebror Bebbe. Abbe är ljusgrön med mörkgrönt backslick och har ingen näsa. Han är klädd i jeansjacka och vill ofta visa sig tuff. Han samlar på ficklampor och är väldigt intresserad av bilar. Hans röst görs av Gustav Funck, som även gör rösten till Tjet.

Bebbe[redigera | redigera wikitext]

Bebbe är yngst av alla Höjdare. Han är orange, har rött hår och är klädd i vit T-shirt och röda hängslebyxor. Han tycker om djur och har bland annat en daggmasksamling. Han är lillebror till Abbe. Bebbes röst görs av Morgan Alling.

Ester[redigera | redigera wikitext]

Ester är minst av alla Höjdare. Hon är grå, har brunt hår ner till axlarna och är klädd i en grå t-shirt med gula ärmar. Hon gillar att läsa och tycker om när folk kommer och hälsar på. Hon bor med Franke, som är hennes bästa kompis. Många avsnitt tar upp skillnaden mellan lilla Ester och den stora Franke, som trots alla sina olikheter är bästa vänner. Esters röst görs av Cecilia Olin.

Franke[redigera | redigera wikitext]

Franke är störst av alla Höjdare. Han är väldigt stor och gul. Han har glasögon och är klädd i en ljusblå t-shirt med mörkblå ärmar och röd krage. Han tycker om att äta och fundera. Han bor med sin bästa kompis Ester. Frankes röst görs av Thomas Lundqvist.

Lipton[redigera | redigera wikitext]

Lipton är väldigt nervös och rädd för nästan allt. Han är gul, har en stor näsa och långt brunt hår. Hans pappa bor på Hawaii, och själv bor han i ett trekantigt hus. Han gillar kex till te och musik. Han spelar ibland på sin steelguitar. Lipton är kär i Silvia men tror att hon är allergisk mot honom. Liptons röst görs av Björn Carlberg.

Luleå[redigera | redigera wikitext]

Luleå älskar snö och vinter. Hennes hår är vitt som snö och huden är ljusblå. Hon bor lite varstans och hennes hobby är att frysa in saker i sin frys. Hon släpar alltid omkring på sin kälke, även när det inte finns någon snö. I de första avsnitten av julkalendern försöker hon åka både kälke och skidor på gräset. Luleås röst görs av Rebecka Hemse, men dockan spelas av Cecilia Olin.

Silvia[redigera | redigera wikitext]

Silvia är uppfinnare och bor i en liten husbil som hon åker omkring i. Hon har rosa fluffig päls, tandställning och brukar klä sig i röda hängselbyxor. Silvia är väldigt kär i Lipton. Hon håller ofta på med olika uppfinningar som inte alltid blir så bra. När någonting går fel säger hon alltid "Det gör inget!". Silvia spelas av Gustav Lundkvist.

Övriga figurer[redigera | redigera wikitext]

Andra figurer som förekommer är

  • Bib och Barbro - En duva och en kråka som sitter uppe i en skorsten och pratar och diskuterar. De blir ofta osams, och det slutar nästan alltid med att någon av dem trillar ner i skorstenen. Bibs röst görs av Mona Seilitz och Barbros röst görs av Birgitta Andersson.
  • Skudd - Ett svart, lurvigt och busigt monster som bara säger "Sabba, sabba!". Hans röst görs av Andreas Lindgren.
  • Ekorrarna - Ekorrarna fungerar som en slags statister som är med i bakgrunden ibland. Deras namn nämns aldrig, förutom ekorren Gammelfarfar som är den skäggige av ekorrarna.
  • Tvättbjörnarna - Fungerar också lite som statister. De är ganska små och grå i pälsen, men en av dem är mer brun. Den största tvättbjörnen heter Omar. Några av de andra heter Nadja och Nora och den minsta, bruna heter Jan.

Höjdarna på DVD[redigera | redigera wikitext]

Höjdarna på CD[redigera | redigera wikitext]