Hairspray (2007)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hairspray
(Hairspray)
Genre Musikal, komedi
Regissör Adam Shankman
Producent Neil Meron
Craig Zadan
Manus Leslie Dixon
Skådespelare John Travolta
Nikki Blonsky
Michelle Pfeiffer
Zac Efron
Amanda Bynes
Christopher Walken
Originalmusik Marc Shaiman
Produktionsbolag New Line Cinema
Premiär 2007
Speltid 117 minuter
Land Förenta staterna
Språk Engelska
IMDb SFDb

Hairspray är en amerikansk musikal-film från 2007. Den hade världspremiär den 13 juli 2007 samt sverigepremiär den 19 september samma år. Den spelades in i Toronto och i Hamilton i Kanada.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en filmatisering av en Broadwaymusikal som i sin tur är baserad på filmen Hairspray från 1988.
Amber Von Tussle (Brittany Snow) är en av medlemmarna i TV-programmet "The Corny Collins Show", hennes mamma, Miss Velma Von Tussle (Michelle Pfeiffer) är Ambers mamma och är produktionschef på WYZT. Hon vill att hennes dotter ska vinna tävlingen Little Miss Hairpray.
Tracy Turnblad (Nikki Blonsky i sin filmdebut), är filmens huvudperson, som älskar Corny Collins Show och hennes största dröm är att vara med i det mycket kända programmet. Hon är även förälskad i seriens stora kändis: Link Larkin (Zac Efron).
Under tiden som filmen utspelar sig i (1962) är trycket mot annorlunda och färgade människor mycket hårt och Tracy tycker det är fel, då hon älskar Corny Collins Show's speciella "Negro Day", en dag då svarta människor får framträda med olika musik- och dansnummer.
Tracy tar, mot sin mammas (John Travolta) motkämpande och sin pappas (Christopher Walken) uppmuntrande, det stora steget och går på audition för att vara med i "TCCS", men för att kunna bli stor måste hon tänka stort, även om hennes hår och kropp redan motsvarar formatet...

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Jerry Stiller, som spelar butiksägaren Mr. Pinky, spelade Wilbur Turnblad i originalfilmen. John Waters syns hastigt i första musikalnumret som en blottare. Ricki Lake, som spelade Tracy Turnblad i originalet spelar en talangjakt som sitter i publiken under Corny Collins Show. Hon sjunger även Mama I'm a Big Girl Now, som spelas under eftertexterna, tillsammans med Nikki Blonsky (Tracy) och Marissa Janet Winokur, som spelade Tracy på Broadway.

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

Låtar som hörs genom filmen[redigera | redigera wikitext]

Låtar som spelas under eftertexterna[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]