Hairspray (2007)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hairspray
(Hairspray)
GenreMusikal, komedi
RegissörAdam Shankman
ProducentNeil Meron
Craig Zadan
ManusLeslie Dixon
SkådespelareJohn Travolta
Nikki Blonsky
Michelle Pfeiffer
Zac Efron
Amanda Bynes
Christopher Walken
OriginalmusikMarc Shaiman
ProduktionsbolagNew Line Cinema
PremiärUSA Storbritannien 20 juli 2007 (USA och Storbritannien),
19 oktober 2007 (Sverige)
Speltid117 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter202 500 000 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Hairspray är en amerikansk musikal-film från 2007. Den hade bred internationell premiär den 20 juli 2007 samt sverigepremiär den 19 oktober samma år. Den spelades in i Toronto och i Hamilton i Kanada. Filmen är en filmatisering av en Broadwaymusikal som i sin tur är baserad på filmen Hairspray från 1988.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig under 60-talet i staden Baltimore, USA. Filmens huvudperson, Tracy Turnblad (Nikki Blonsky), älskar TV-programmet The Corny Collins Show och hennes största dröm är att vara med och dansa i det mycket kända programmet. Hon är även förälskad i seriens stora kändis: Link Larkin (Zac Efron). Amber Von Tussle (Brittany Snow) är en av medlemmarna i TV-programmet The Corny Collins Show och hennes mamma, Miss Velma Von Tussle (Michelle Pfeiffer) är produktionschef på WYZT. Hon vill att hennes dotter ska vinna tävlingen Little Miss Hairpray.

Under tiden som filmen utspelar sig i (1962) har svarta människor mycket hårt på grund av raslagarna och allmänhetens rasism. Tracy tycker det är fel, då hon älskar Corny Collins Show's speciella "Negro Day", en dag då svarta människor får framträda med olika musik- och dansnummer. Tracy tar, mot sin mammas (John Travolta) motkämpande och med sin pappas (Christopher Walken) uppmuntrande, det stora steget och går på audition för att vara med i TV-programmet, men för att kunna bli stor måste hon tänka stort, även om hennes hår och kropp redan motsvarar formatet.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Jerry Stiller, som spelar butiksägaren Mr. Pinky, spelade Wilbur Turnblad i originalfilmen. John Waters syns hastigt i första musikalnumret som en blottare. Ricki Lake, som spelade Tracy Turnblad i originalet spelar en talangjägare som sitter i publiken under Corny Collins Show. Hon sjunger även Mama I'm a Big Girl Now, som spelas under eftertexterna, tillsammans med Nikki Blonsky (Tracy) och Marissa Janet Winokur, som spelade Tracy på Broadway.

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

Låtar som hörs genom filmen[redigera | redigera wikitext]

Låtar som spelas under eftertexterna[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]