Halmstads rådhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ej att förväxla med Halmstads Rådhus AB.
Rådhuset 1939

Halmstads rådhus ligger vid södra sidan av Stora Torg i Halmstad och är ritat av arkitekterna Yngve Ahlbom och Nils Sterner och invigdes den 18 september 1938. Byggnaden är säte för Halmstads kommuns politiska ledning och dess administration. Ursprungligen inrymdes även domstolslokaler. Sedan kommun- och domstolsreformerna i början av 1970-talet är det en renodlat kommunal byggnad. Tillbyggnaden i södra delen, mot slottet, är ritad av Carl Nyrén och stod klar 1982.

Konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

I den äldre delen av rådhuset har konstnärlig utsmyckning integrerats i själva byggnaden. Halmstadgruppens konstnärer har bidragit med många vackra intarsiaarbeten. I den nyare delen har däremot utsmyckning skett med tavlor, skulpturer etc.

Vid rådhuset står skulpturen Kungamötet av Edvin Öhrström sedan 1952, och minner om mötet på slottet 1619 mellan Gustav II Adolf och Kristian IV.

Fasaden[redigera | redigera wikitext]

Rådhuset 2012

Fasaden åt torget prydes ovanför urtavlan av Stig Blombergs relief i Bovallstrandsgranit, illustrerande den gamla sägnen om pojken som byggde ett skepp som gick över land och vatten. Bernard Anderssons tegelreliefer förtjänar också att uppmärksammas. Bilderna omfattar gammal Hallandssed, tegelslagning, laxfiskare, bilder ur folkmyter men också moderna folklivsskildringar.

Klockspelet[redigera | redigera wikitext]

De fyra grupperna visar sig på bestämda tider och skiftar varje gång klockorna spelar. Varje grupp har sin melodi, ”Barnens melodi”, ”Fiskarnas melodi”, ”Smedernas sång” och ”Nattvaktens psalm”. De tre första är skrivna av Sven Åke Welin, kantor under många år i Nikolai kyrka. Nattvaktens psalm är samma melodi som psalmen ”Herre signe du och råde”.

Grupperna är:

  • Barndomsleken med mottot ”Vingarna växa i flykten” – kl 08-12
  • Laxfiskarna med mottot ”Hav föder stad” – kl 12-18
  • Smederna med mottot ”Järn tämjer järn” – kl 18-21
  • Stadens väktare med mottot ”Ära det träd som gav Dig skydd” – kl 21-08

Sistnämnda skulptur, som visar en väktare till häst med en brinnande lykta i handen och stadens nyckel hängande vid sidan, har konstnären Stig Blomberg givit framlidne borgmästaren Georg Bissmarks drag.

Grupperna är utförda i driven koppar av Ragnar Myrsmeden. De har därefter belagts med bladguld.

Kopia[redigera | redigera wikitext]

I Norwich, England uppfördes 1951 ett hus med en fasad utförd som en spegelvänd kopia av Halmstads rådhus.[1] Huset, kallat Norfolk House, kom till på initiativ en man vid namn Raymond King som imponerats av rådhusets arkitektur vid ett besök i Halmstad på 1940-talet. Liksom originalet är kopian utsmyckad med en båtrelief.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bjering, Karl Birger (2003). ”Halmstads rådhus i spegelvänd version”. Föreningen Gamla Halmstads årsbok. ISSN 1101-9239.  Libris 9333769

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]