Hamburg-St. Pauli

Från Wikipedia
(Omdirigerad från S:t Pauli)
St. Pauli
Stadsdel
Reeperbahn i stadsdelen St. Pauli
Reeperbahn i stadsdelen St. Pauli
Land Tyskland Tyskland
Stad Hamburg
Stadsdelsområde Hamburg-Mitte
Folkmängd 26 500
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Riktnummer 040
Geonames 6944296
Stadsdelen St. Pauli i stadsdelsområdet Hamburg-Mitte.
Stadsdelen St. Pauli i stadsdelsområdet Hamburg-Mitte.
Stadsdelen St. Pauli i stadsdelsområdet Hamburg-Mitte.
Wikimedia Commons: Hamburg-St. Pauli
Landungsbrücken

St. Pauli (Sankt Pauli) är en stadsdel i Hamburg med ungefär 26 500 invånare. Mest kända är nöjeskvarteren runt Reeperbahn som har många nattklubbar, teatrar, barer, kasinon samt sexbutiker och gaybarer. Här finns även prostitutionsgatan Herbertstrasse, fotbollsklubben FC St. Pauli och Hamburg Museum. Ett av Europas största fetischvaruhus, Boutique Bizarre, finns i detta område. I hamnen i St. Pauli ligger Landungsbrücken, en av Hamburgs mest kända platser; härifrån utgår flera färjor och båtar. Alternativa kvarter återfinns i Karolinenviertel och i dess närhet finns Hamburg Messe.

Historia[redigera | redigera wikitext]

St. Pauli byggdes i början av 1600-talet på ett område som då låg utanför Hamburgs stadsmur. Området låg i närheten av den då danska staden Altona. Området utgjorde förort till Hamburg och döptes till "Hamburger Berg". Namnet Hamburger Berg kom från en kulle som planerades byggas av Hamburg i försvarsändamål.

Området tilläts bebyggas och så småningom flyttades affärsverksamhet till området. Initialt fick verksamheter som, på grund av lukt eller oljud, var oönskade både i Hamburg och Altona. Även repslagare ("Reeper" på lågtyska) flyttade till området på grund av platsbrist inne i Hamburg. Detta gav den berömda gatan Reeperbahn sitt namn.

I slutet av 1600-talet, då människor officiellt tilläts bo i Hamburger Berg flyttade staden Hamburg ut exempelvis sjukhus och tukthus dit. Senare tog området namnet S:t Pauli efter kyrkan som fortfarande finns i området.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Stadsdelen trafikeras av tunnelbana till Landungsbrücken, St Pauli, Feldstrasse och Messehallen. Pendeltåg trafikerar Landungsbrücken och Reeperbahn station.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]