Hoppa till innehållet

Hammersmith & City Line

Från Wikipedia
Londons tunnelbana, Hammersmith & City Line
Hammersmith & City Line.png
Allmänt
PlatsLondon, Storbritannien Storbritannien
Antal linjer1
Antal hållplatser29
Antal passagerare114,6 miljoner passagerare (2011/2012)
Organisation
Invigd1864 och 1902 men var inte en egen linje förrän 1990
TrafikoperatörTransport for London
Tekniska fakta
Linjelängd25,5 kilometer
Spårvidd1435 millimeter
MatningStrömskena
Hammersmith & City Line
Urban head station
Hammersmith Piccadilly Line Circle Line
Urban stop on track
Goldhawk Road
Urban stop on track
Shepherd’s Bush Market
Urban stop on track
Wood Lane
Urban stop on track
Latimer Road
Urban stop on track
Ladbroke Grove
Urban stop on track
Westbourne Park
Urban stop on track
Royal Oak
Urban straight track
Urban station on track
Paddington Bakerloo Line District Line
Unknown BSicon "utSTRa"
Circle Line Logotyp Elizabeth line Rail
Unknown BSicon "utBHFea"
Edgware Road Bakerloo Line District Line
Urban tunnel straight track
Circle Line
Urban tunnel stop on track
Baker Street Bakerloo Line Jubilee Line Metropolitan Line
Urban tunnel stop on track
Great Portland Street
Urban tunnel stop on track
Euston Square
Urban tunnel station on track
King's Cross St. Pancras Northern Line Piccadilly Line
Urban tunnel straight track
Victoria Line Rail
Unknown BSicon "utHSTea"
FarringdonLogotyp Elizabeth line Rail
Unknown BSicon "utHSTea"
BarbicanLogotyp Elizabeth line
Urban tunnel stop on track
Moorgate Northern Line Logotyp Elizabeth line Rail
Urban tunnel station on track
Liverpool Street Central Line Circle Line
Urban tunnel straight track
Logotyp London Overground Logotyp Elizabeth line Rail
Urban tunnel stop on track
Aldgate East District Line
Urban tunnel stop on track
WhitechapelLogotyp London Overground Logotyp Elizabeth line
Urban tunnel stop on track
Stepney Green
Urban tunnel stop on track
Mile End Central Line
Urban tunnel stop on track
Bow RoadDLR:s logga Docklands Light Railway
Unknown BSicon "utSTRe"
Urban stop on track
Bromley-by-Bow
Urban station on track
West Ham Jubilee Line Rail
Urban stop on track
Plaistow
Urban stop on track
Upton Park
Urban stop on track
East Ham
Urban end station
Barking District Line Logotyp London Overground Rail

Hammersmith & City Line (engelska: the Hammersmith & city line, 'Hammersmith & City-linjen') är en tunnelbanelinje i Londons tunnelbana. Den förbinder Hammersmith i väst med Barking i öst, på sin väg genom norra delen av centrala London.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Linjens färg är rosa på tunnelbanekartan. Sträckan som går mellan Paddington och Farringdon öppnade 1863 och är en del av världens äldsta tunnelbana. Mellan stationerna Farringdon och Aldgate East passerar linjen staden Londons finansiella hjärta vilket givit linjen dess namn. Linjens tunnlar ligger strax under ytan och är av samma storlek som de på de brittiska huvudlinjerna. Merparten av banan och alla stationer delas med antingen District-, cirkel- eller Metropolitan Line, de andra delarna av tunnelbanans underjordiska järnväg. Över 114 miljoner resor görs varje år på Hammersmith & City och Circle-linjerna.

Linjen är byggd med öppet schakt, vilket innebär att man grävde ut sträckorna längs med befintliga gator. Ibland fick man riva hus för att ge plats åt tunnelbanelinjen. Då den delar riktigt gamla sträckor med andra liknande linjer som härstammar från tiden med ånglok finns öppna partier i det fria. Annars täcktes sträckorna över igen och gatorna återställdes och nya hus byggdes ovanpå.

1984 anpassades linjen för bemanning med en person, det vill säga framförande utan annan personal än föraren ombord på tågen.[1]

En omfattande förnyelse av vagnparken skedde mellan 2012 och 2014, där de gamla C69/C77 tågen ersattes av S7-tåg. De nyare tågen har en unik lösning med fri gångpassage genom hela tågen. S-tågen är så långa att de vid vissa stationer är längre än perrongerna. Vid dessa stationer öppnas inte dörrarna i vagnarna utanför perrongen, och den som önskar gå av uppmanas gå in i mitten av tåget för avstigning.

Linje[redigera | redigera wikitext]

Linjen är 15,8 miles (25,5 km) lång med 29 stationer. Nästan hela linjesträckningens spår delas med andra linjer i London Underground: från Hammersmith till Baker Street med Circle Line, från Baker Street till Aldgate med Circle och Metropolitan Line, och från Aldgate East Station till Barking med District line.

Linjen är elektrifierad med ett system av strömförande skenor: en central ledarskena är spänningssatt med -210 V och en skena utanför spåren med +420 V, vilket ger en potentialskillnad på 630 V.[33] Stora delar av den 3,9 km långa dubbelspåriga banan mellan Hammersmith-terminalen och Westbourne Park Station löper på en banvall på viadukt 6,2 meter över marken. Efter Westbourne Park passerar linjen på nytt under den västra västra huvudlinjen vid Royal Oak Station och går längs huvudlinjerna till Paddington-stationen . Linjen går in i en skärning strax väster om stationen och en kapningstunnel i slutet av plattformarna. Den möter Circle line från Bayswater vid Praed Street Junction innan den passerar Edgware Road Station i en skärning. Efter King's Cross St Pancras är linjen i skärning, som passerar under Ray Street Gridiron som bär City Widened Lines som används för Thameslink- tjänster. Det finns vikplattformar vid Moorgate .Strax innan Aldgate avviker linjen från circle- och metropolitan line till Aldgate East. Linjen passerar över London Overground vid Whitechapel stationen och fortsätter på den 2 mile (3,2 km) tidigare Whitechapel & Bow Railway till Bow Road där den övergår, och sedan till Bromley-by-Bow, där den går längs London, Tilbury och Southend line från Fenchurch Street . Vid nästa station, West Ham , finns det anslutning till Jubilee Line , Docklands Light Railway (DLR) och c2c. Linjen avslutas efter ytterligare två stationer vid Barking.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Sedan december 2012 trafikeras linjen med sex tåg per timme som stannar på alla stationer, och det krävs 15 tåg för att hålla igång trafiken. Tillsammans med Circle-line görs över 114 miljoner passagerarresor varje år. Resan från Hammersmith till Barking tar 61 minuter. Linjen ligger i zon 1-4 i Transport for Londons zonsystem. Mellan Hammersmith och Royal Oak ligger stationerna i zon 2 liksom stationerna mellan Whitechapel och Bow Road, stationerna mellan Paddington och Aldgate East ligger i zon 1, Bromley-by-Bow och West Ham ligger i zon 2/3, Stationerna Plaistow och Upton Park ligger i zon 3 medan East Ham ligger på gränsen mellan zon 3 och 4 och Barking ligger i zon 4.


Vagnstyper[redigera | redigera wikitext]

Tågen på Hammersmith and city line består av vagnar av typen S-stock som sätts ihop till tåg med 7 vagnar. Det sammankopplade tåget är öppet och medger passage mellan vagnar så att man kan gå från ena änden till den andra utan att gå ut. S-stock är en del av Bombardiers Movia- familj, med luftkonditionering. Dessa tåg har regenerativa bromsar och återmatar cirka 20 procent av sin energi till det matande elnätet. Tåget har en toppfart på 62 km/h och en kapacitet på 865 passagerare, att jämföra med 739 för dess föregångare C-stock. Med en längd på 117 meter är ett S-Stock-tåg 24 m längre än de 93 m långa C-tågen och stationsplattformar har förlängts. Spänningen i elmatningen ökades 2017, från tidigare nominella 630 V till 750 V för att ge bättre prestanda och möjliggöra större återföring av energi till nätverket genom sina regenerativa bromsar.

Depå[redigera | redigera wikitext]

Linjens depå ligger vid Hammersmith, nära Hammersmith station, byggd av Great Western Railway som drivs av Metropolitan Railway när den gemensamma järnvägen elektrifierades i början av 20-talet. Det finns även ett flertal uppställningsplatser längs med banan, bland annat vid Barking och nära High Street Kensington, där man parkerar tågen över natten. Tidigare fanns det ett uppställningsspår vid Farringdon där C-stock parkerades men på grund av att S-stock är längre än C-stock går det inte att använda längre.

Uppgradering[redigera | redigera wikitext]

I samband med introduktionen av S-Stock, uppgraderades spår-, elförsörjnings- och signalsystemen för att öka turtätheten på Circle och Hammersmith & City-linjerna med 65 procent i slutet av 2018. En stor trafikledningscentral öppnade i Hammersmith den 6 maj 2018 och ett automatiskt tågstyrningssystem (ATC) ersatte signalutrustning installerad från 1940-talet. Den nya Crossrail eller Elisabeth line planerad att öppna 2019, förväntas minska trängseln mellan Paddington och Whitechapel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]