Hammondorgel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hammond L100

Hammondorgel är ett elektromekaniskt, inte ett rent elektroniskt, musikinstrument. Den har två klaviaturer (manualer) med 44 eller 61 tangenter och 13, 25 eller 32 pedaler. Tonerna bildas som inducerade elektriska strömmar i spolar, i anslutning till roterande kugghjul. På en gemensam axel sitter kugghjul med olika antal kuggar, varvid toner med olika höjd bildas. De inducerade strömmarna förstärks sedan elektroniskt. Hammondorglar har 96 tonhjul, varav 5 balanshjul som används för att balansera ut de mekaniska vibrationerna. Följaktligen kan man endast generera 91 olika frekvenser, som är allt som finns för att generera samtliga toner i orgeln. Varje tangent använder en kombination av nio av dessa frekvenser, vilka kopplas samman i respektive tangentkontakt.

Hammondorgeln konstruerades av Laurens Hammond 1934 (visades upp april 1935) och innebar att de elektromekaniska musikinstrumenten började användas i stor skala. Den för Hammondorgeln karaktäristiska tonhjulstekniken uppfanns dock redan under 1830-talet. Hammondorgeln tillverkas av Hammond Organ Company och var från början avsedd att vara ett billigt alternativ till den traditionella pip-orgeln i kyrkorna. Den kom därigenom att användas mycket inom gospelmusiken, och blev senare ett standardinstument för jazz och blues under 1950-, 60- och 70-talen. Dessa orglar används ofta fortfarande även om de sista tonhjulsorglarna lämnade Hammondfabriken under sent 1970-tal. Numera åstadkoms "hammondljudet" elektroniskt.

Till det speciella ljud som förknippas med Hammondorgeln bidrar också den så kallade Leslie-högtalaren. Det är en fristående mekanisk konstruktion där ett roterande hjul med en ljudkanal är placerat framför en fast högtalare, och/eller diskanten återges genom en fast diskanthögtalare med ett roterande hornelement. Leslie-kabinettet har också en rörförstärkare som kan överstyras och ge en påtaglig men avrundad distorsion. I moderna kopior av Hammondorgeln samt i synthesizers försöker man ofta återskapa Leslie-effekten digitalt.

Kända hammondorganister[redigera | redigera wikitext]

www.andreashellkvist.com

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]