Hand i hand (Magnus Uggla-låt)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hand i hand
sång av Magnus Uggla från albumet Välkommen till folkhemmet
Släppt1983
Genrepoprock
Språksvenska
LåtskrivareMagnus Uggla

"Hand i hand" är en balladlåt skriven av Magnus Uggla och framförd av honom på albumet Välkommen till folkhemmet (1983). Melodins refräng är tagen från Pjotr Tjajkovskijs violinkonsert.[1] Sångtexten ser tillbaka på hippierörelsen och den politiska vänstervågen åren kring 1970.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Magnus Uggla bodde under tio års tid i en lägenhet vid Västerlånggatan i Gamla stan, och på nätterna väcktes han av låtar som El cóndor pasa, och en gång stod en berusad person nedanför och spelade dragspel. Magnus Uggla brukade "ge igen" med att ställa ut en högtalare och spela hårdrock för dem, vilket brukade få dem att tröttna och sluta spela. Men en gång stod den berusade personen kvar, medan Magnus Uggla spelade Deep Purple. Magnus Uggla hällde då en hink med vatten över honom, så att dragspelet tystnade men personen försökte ta sig in i lägenheten, och idén till låten föddes. [2]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

1998 släpptes en ny version, tillsammans med Dogge Doggelito, på singel, och placerade sig då som bäst på 47:e plats på den svenska singellistan.

Inom sportens värld används refrängen ofta av hejarklackarna.[3] Den är framför allt vanlig bland lag vars förkortning slutar på K, och kan då gå:

  • Heja X-lag, tillsammans skall vi kämpa på. Krossa Y-lag. Vi älskar X-lag.

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1998) Position
Sverige Sverige 54[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Pjotr Tjajkovskij”. 10 november 1990. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525184549/http://www.algonet.se/~hk-kyhle/stories/pjotr.html. Läst 14 juli 2011. 
  2. ^ Albumkonvolutet till Klassiska mästerverk, Magnus Uggla, 2002
  3. ^ ”Djurgården Hockey”. 2 januari 2010. http://www2.difhockey.se/nyhet.php?news=6492. Läst 14 juli 2011. 
  4. ^ Listplacering