Handhygien

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Handtvagning)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Handtvätt” leder hit. För tvätt av textilier eller andra saker för hand, se Tvätt.
Skolbarn tvättar händerna.
Handtvättning med tvål.
Handtvättning med tvål som har löddrat och bildat skum.

Att tvätta händerna (eller att två sina händer) innebär att rengöra händerna med eller utan användning av vatten eller annan vätska, eller med hjälp av tvål, i syfte att avlägsna jord, smuts och mikroorganismer, och på så sätt hålla god handhygien.

Medicinsk handhygien avser hygienvanan som hör till skötsel av läkemedel och medicinsk vård, som förhindrar eller minimerar sjukdomar och spridning av sjukdomar. Det främsta medicinska syftet med handtvättning är att rengöra händerna från smittämnen (inklusive bakterier eller virus) och kemikalier som kan orsaka personlig skada eller sjukdom. Detta är särskilt viktigt för människor som hanterar livsmedel eller arbetar inom det medicinska området, men det är också en viktig vana för allmänheten. Människor kan till exempel smittas med luftvägssjukdomar som influensa eller förkylning, om de inte tvättar händerna innan de rör ögonen, näsan eller munnen. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hävdar: "Det är väldokumunterat att en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra spridning av smittämnen är effektiv handtvättning". Som en allmän regel, skyddas människor dåligt eller inte alls från luftburna sjukdomar som mässling, vattkoppor, influensa och tuberkulos. Handtvättning skyddar bäst mot sjukdomar som överförs genom fekal-orala vägar (som många former av magsjuka) och direkt fysisk kontakt (till exempel svinkoppor).

Utöver att tvätta händerna med tvål och vatten, är användningen av alkoholgeler ett effektivt sätt att döda vissa typer av smittämnen.

Handtvagning i religiösa sammanhang förstås som en symbol för själens rening liksom är fallet med all rituell tvagning i alla religioner. I den kristna gudstjänsten, mässan, förekommer rituell handtvagning, lavabo, som en del av offertoriet, då prästen tillreder nattvardsgåvorna.[1]

Två sina händer är ett begrepp som betyder att man fritager sig från ansvar, efter Nya testamentet (Matt. 27:24), där det omtalas hur Pilatus ’tog vatten och tvådde sina händer för folket’ för att symboliskt beteckna att han var "oskyldig ... i denne rättfärdige mannens blod".

Historik[redigera | redigera wikitext]

Handtvättning i sjukvården introducerades av den ungerske läkaren Ignaz Semmelweis, och medförde att dödligheten minskade drastiskt.

Utförande[redigera | redigera wikitext]

För att handtvättningen ska ha fullgod rengörande effekt är det viktigt att tvåla in händerna ordentligt med tvål (exempelvis baksidan av händerna, mellan fingrarna, naglarna och handlederna) och att vid sköljning skölja händerna minst 15 sekunder i ljummet vatten så att smutsen hinner lösa upp sig.[2] En rekommenderad metod för att hålla ordning på tiden är att sjunga en sång som är minst 15 sekunder lång. Ett annat viktigt moment är att torka händerna helt torra efteråt och att eventuell handduk som används är så ren som möjligt. I fall handsprit används sker det antingen efter den vanliga handtvättningen eller istället för vanlig handtvättning med tvål och vatten.

Ämnen som används och effekt[redigera | redigera wikitext]

Vatten[redigera | redigera wikitext]

Fingervarmt vatten är inte tillräckligt hett för att döda bakterier. Bakterier växer mycket fortare vid kroppstemperatur (37 ⁰C). Dock är varmt tvålvatten effektivare än kallt tvålvatten för att ta bort de naturliga oljorna på händerna som innehar smuts och bakterier. Tvärtemot vad många tror har vetenskapliga studier visat att varmt vatten inte har någon effekt på att minska den mikrobiella mängden på händerna [källa behövs].

Tvål och rengöringsmedel[redigera | redigera wikitext]

Tillämpningen av bara vatten är ineffektivt för att rengöra huden, eftersom vatten oftast inte tar bort fett, oljor och proteiner som ingår i organisk smuts. Därför kräver avlägsnandet av mikroorganismer tvål eller rengöringsmedel med vatten. För närvarande är de flesta produkter som säljs som "tvålar" faktiskt rengöringsmedel, så det är det vanligaste ämnet som används för att tvätta händerna.

Fast tvål[redigera | redigera wikitext]

Fast tvål kan, på grund av sin återanvändningsbara natur, besitta bakterier som förvärvats från tidigare användning. Ändå är det inte troligt att några bakterier överförs till användaren av tvålen, eftersom bakterierna sköljs bort av skummet.

Handsprit[redigera | redigera wikitext]

Korrekt handtvättning med tvål och vatten ger i de flesta fall bra effekt både vad gäller avlägsnande av smuts och minskad smittspridning. Desinfektionssprit, så kallad handsprit, brukar främst rekommenderas till särskilt bakteriekänsliga eller bakterieutsatta miljöer, exempelvis sjukhus och förskolor. Det är även ett gott komplement där tvättmöjligheter är begränsade.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 13 april 2011.
  1. ^ Den romerska mässan: en kortfattad historik av Michael Davies
  2. ^ ”Bekämpa infektioner med tvål och vatten”. Askdoctrish. Arkiverad från originalet den 30 juli 2012. https://archive.is/20120730123119/http://www.askdoctrish.com/bekampa-infektioner-med-tval-och-varmt-vatten.html. Läst 27 maj 2012. 
  3. ^ Handspriten – helt onödig”. Aftonbladet. 8 september 2009. http://www.aftonbladet.se/nyheter/svininfluensan/article12072319.ab. Läst 27 maj 2012. 

Se även[redigera | redigera wikitext]